SpaceX отложи изстрелването на свръхтежката си ракета

SpaceX отложи насроченото за днес изстрелване на свръхтежката си ракета с кораба "Старшип", съобщи Асошиейтед прес.

Изстрелването беше планирано от космическа площадка в Тексас, близо до границата с Мексико. Причината за отлагането е проблем в първата степен на ракетата.

Следващият опит ще е най-рано в сряда.

След като получи дългоочаквано разрешение от американския регулатор, "СпейсЕкс" обяви, че ще осъществи първия тестов полет на "Старшип" в пълната му конфигурация. 

120-метровата ракета-носител, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата ракета в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс.

Резултатите от тестовото изстрелване са несигурни, но компанията обяви, че успехът ще се измерва от това "колко сме научили от теста". "Успех - може би, екзалтация - гарантирана!", написа Мъск в Туитър. 

Досега тази ракета носител не е летяла в пълната си конфигурация от първа степен, наречена "Супер Хеви".

Втората степен на конфигурация на превозното средство - космическият кораб "Старшип", който дава името на цялата ракета, извърши суборбитални полети на височина от 10 км. Някои от тези тестове завършиха с експлозии. 

Този кораб беше избран от НАСА за кацане на астронавти на Луната като част от мисията "Артемис 3", официално планирана за 2025 г.

В петък американският регулатор за гражданската авиация даде лиценз за полети на "Старшип" за 5 години.

Ракетата трябва да бъде година за многократна употреба. За този първи тестов полет обаче очакванията са "Супер Хеви" да се разбие в океана. 

Идеята на Илон Мъск за подобен космически кораб е намаление на цените. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини