Родители от Хасково потресени от цинични изрази в книга, представяна в училища

    Цинични изрази в книга, представяна пред ученици от 4 и 5 клас в училища в Хасково, потресоха родители от областния град.

    Става дума за фентъзи книгата „Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов. Тя е била част от Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“, подкрепена от Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за българите в чужбина.

    Живка Ванчева е майка на ученик от ОУ „Св. Иван Рилски“ в Хасково. Каза, че там книгата е била представена на 23 март от самия автор. Синът й бил заинтригуван от произведението и си го закупил за 15 лева. По думите на майката това са направили половината от съучениците на сина й.

    Възмутена от книгата останала и дъщерята на Живка, която завършва висше образование със специалност „Начална и предучилищна педагогика“. Двете жени са категорични, че книгата не е подходяща за ученици, тъй като в нея има много цинични и нецензурни изрази, описващи сексуални действия. Част от съдържанието й може да видите в една от снимките.

    Майката заяви, че още преди празниците ръководството на училището е реагирало след сигнали на родители като са се свързали с инициатора на проекта и той веднага я е заменил с друга книга. Въпросната книга била предлагана на ученици от около месец и майката смята, че тя е достигнала до голяма брой ученици. Според нея трябва да се въведат по-строги мерки при въвеждане на книги в училищата.

    От РУО-Хасково заявиха пред eTV, че на тях не им е била предоставена книгата, а им е била представена като авторитетна книга – издавала се от 1998 г. и била класирана на второ място като книга на десетилетието. Историята в нея била тясно свързана с българския фолклор и легенди.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ро
      Родител
      107 -1
      12:55, 18 апр 2023
      Излиза, че инициаторът на проекта не е чел книгата или възприема писаното за нормално? Това са все пак деца, а не големи хора! После се чудим откъде толкова цинизъм у подрастващите!
    • 2
      Ши
      Шибил
      116 -4
      13:41, 18 апр 2023
      Махнаха Ботев и Вазов,за да вкарат тия простотии!
    • 3
      Hj
      hjkl
      13 -2
      14:28, 18 апр 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      Те
      Теллалов
      31 -3
      16:12, 18 апр 2023
      сега всички искат да ми го "пъхнат", но ми стига дето трябва да връщам парите от книгата
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини