Как ще ни следят в интернет

Има 3-4 проблемни точки в проекта за следене в интернет. Това коментира Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" в предаването "Денят започва" на БНТ 1, предаде КРОСС.

Проблемът е - един служител, който има директен достъп в реално време, дали ще иска винаги съдебно решение или ще използва направо достъпа си. Тази точка няма аналог в световното законодателство. Според Кашъмов, в тази ситуация може да се направи профил на съответния човек и да се злоупотреби с личните му данни.

Според Александър Кашъмов, достъпът до интерфейс, който е санкциониран чрез съдебно решение дава гаранция за сигурност на личните данни. 

Тези, които са основните потребители на интерфейс при следене в интернет са трима в България. Това каза Анастас Анастасов -депутат от ГЕРБ председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. По думите му, липсата на интерфейс в реално време забавя разследването на престъпления. 

По думите му, достъпът на служители на МВР към интерфейса на мобилните оператори ще се определят със заповед на министъра и ще се води регистър на ползвателите. Той посочи още, че в демократичното общество, гаранция дава съдебната власт. Анастас Анастасов декларира желание за диалог и обсъждане на законопроекта за следенето в интернет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини