Британската киберотбрана: Китай се стреми към "глобално технологично превъзходство"

Китай се стреми към "глобално технологично превъзходство" в киберпространството и използва уменията си в сферата, за да води разузнавателни и наблюдателни операции, каза днес ръководителката на британската киберотбрана, цитирана от Ройтерс.

Линди Камерън, ръководителка на Националния център за киберсигурност към британската Служба за правителствени комуникации, каза, че Великобритания има "основателни притеснения" за влиянието на китайската технология върху киберсигурността.

"Китай не само иска да е равен с държавите от Запада, а се стреми към глобално технологично превъзходство", каза Камерън по време на годишна конференция в Белфаст, посветена на правителствената киберсигурност.

"Накратко, не можем да си позволим да не сме на темпото на Китай. В противен случай рискуваме Китай да се превърне в преобладаваща сила в сферата на киберсигурността".

Китай използва възможностите си в киберсигурността, за да се сдобие с интелектуална собственост, да постигне своите стратегически геополитически цели и да води глобални шпионски операции, допълни Камерън.

Нидерландската агенция за военно разузнаване заяви днес, че Китай се опитва да придобие оборудване и информация за нидерландския аерокосмически сектор, понякога заобикаляйки ограниченията за износ.

В годишния си доклад за 2022 г. агенцията заяви, че нейният анализ "показва, че капацитетът на Китай за изстрелване на спътници ще се увеличи допълнително през следващите години и ще стигне до 100 изстрелвания годишно".
Налице са "различни китайски опити за придобиване на военно значими технологии извън ограниченията за износ. При това военното разузнаване откри, наред с други неща, редица прикриващи дружества, които са били използвани за тази цел", се казва в доклада.

Китай отдавна настоява, че космическата му програма е за мирни цели и че се противопоставя на всякаква форма на надпревара във въоръжаването в космоса. В същото време обаче Пекин твърди, че космическата му програма трябва да спомага за защитата на националната сигурност на Китай. Китай също така има за цел до 2030 г. да се превърне в основна космическа сила.

Ръководителят на Службата за военно разузнаване на Нидерландия Ян Свилерс заяви в свой доклад, че Китай търси определени "ракети-носители с разузнавателни, наблюдателни, разузнавателни и комуникационни спътници".

Разузнавателната агенция на Нидерландия, която си партнира с тази за военно разузнаване, заяви в понеделник, че Китай е "най-голямата заплаха за нидерландската икономическа сигурност".

В отговор китайското министерство на външните работи призова представителите на Запада да се откажат от мисленето си, останало от Студената война, и да спрат да раздуват темата за "китайската заплаха".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини