Ердоган стартира доставките на газ от черноморското находище "Сакария"

Турция ще захрани днес газопреносната си мрежа с първия газ от огромното находище "Сакария" в Черно море. Турската петролна корпорация (TPAO) ще пусне находището в експлоатация приблизително три години след откриването на залежите. Газът ще бъде насочен първо към завода за преработка на турската петролната компания БОТАШ (BOTAŞ), а след това се очаква той да бъде доставен до домовете на потребителите през първата седмица на май, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Церемонията за стартирането на доставките на черноморски газ в Турция ще се състои точно в 20:23 ч. – този час е символ на навършването през тази година на 100 години от провъзгласяването на републиката през 1923 г., посочва в. „Хюриет“.

Очаква се днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който ще участва в церемонията, да съобщи „радостна новина“ за потребителите в Турция. Очаква се президентът да обяви, че турските потребители може да получават синьо гориво от черноморското находище "Сакария" с отстъпка, писа вчера в. „Хюриет“.

В газовото находище "Сакария" бяха открити 320 млрд. куб. м природен газ. Първоначално се планира да се добиват около 10 млн. куб. м газ дневно, т.е. от 3,4 млрд. до 4 млрд. куб. м годишно.

Първите доставки от най-амбициозния енергиен проект на Турция ще се осъществят малко преди президентските избори на 14 май, в които президентът Ердоган ще се изправи срещу опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу. 

Турция е голям вносител на енергийни суровини и почти половината газ, който потребява, идва от чужбина, което превръща проекта "Сакария" в сериозна придобивка за енергийния сектор на страната.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини