"Възраждане" при президента: Политическата стабилност е важна, но да не е на всяка цена

Президентът Румен Радев продължава консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Първите разговори за деня са с ПГ на "Възраждане". На "Дондуков" 2 пристигнаха Костадин Костадинов, Петър Петров, Цончо Ганев и Николай Дренчев.

Костадинов постави въпроса за предоговорянето на Плана за възстановяване и устойчивост като отчете незадоволителен напредък от страна на служебното правителство.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква до края на април да има развитие по случая.

"Поздравявам ви с високият ви изборен резултат – израз на доверието, което много български граждани възлагат на нас. Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност. Това Народно събрание има да наваксва много работа наследена от предишните. Каква времева рамка за приемането на бюджета и раздаването на мандатите очаквате? Съвпадат ли приоритетите ви с това, което чухте от другите политически сили, попита президентът Румен Радев.

За "Възраждане" е важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Той изрази негодувание от заявките на повечето политически сили за приемане на законопроекти, обвързани с членството на България в еврозоната при положение, че в момента се организира референдум по този въпрос. Относно законодателната програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заяви, че към момента се чуват само заявки, но до него не е достигнало нищо конкретно разписано.

"За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори и като цяло – да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12-годишно стабилно управление на ГЕРБ, чийто последици всички търпим", каза Костадинов.

Днес държавният глава ще се срещне още ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ", с което ще приключи кръгът от консултации.

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини