Московски съд издаде заповед за арест на началника на украинското военно разузнаване

Московски съд издаде днес заповед за арест за началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов по обвинение в организиране на "терористични актове" на територията на Русия, съобщи руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс и БТА.

Буданов е обвинен в престъпления, свързани с тероризъм и контрабанда на оръжие. Заповедта за арест е издадена задочно.

От началото на руската инвазия в Украйна миналата година поредица от експлозии разтърсиха руска критична инфраструктура, складове за оръжие и военни обекти. Русия обвини Украйна за много от тези атаки, но Киев не е поел отговорност за тях.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) по-рано посочи Буданов като организатор на експлозията на Кримския мост през октомври. Москва обвини Киев и за атентата срещу дъщерята на философа националист Александър Дугин - Даря Дугина, както и за убийството на подкрепящия войната блогър Владлен Татарски в Санкт Петербург, припомня Ройтерс.

"Приятно ми е, беше ми неудобно, че досега нямаше решение за мен". По такъв ироничен начин коментира началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов новината за задочния си арест. "Знаете ли, от толкова време работя и се чувствах някак неудобно, че досега нямаше решение за мен. Доволен съм. Това е добър показател за нашата работа и обещавам да работя още по-добре", каза Буданов, цитиран от "Украинска правда".

Кой е Кирило Буданов

Професионален войн, кавалер на ордена "За храброст". През октомври 2022 г. е включен в списъка на 25-те най-влиятелни украински военни от Министерството на отбраната. Участник във военните действия.

Получава военното си образование в Одеския институт на сухопътните войски (2007 г.), след което служи в частите със специално предназначение на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

От 2014 г. участва в руско-украинската война и е ранен няколко пъти. През 2018-2020 г. изпълнява специални задачи, информацията за които е класифицирана.

На 6 август 2016 г. участва в операцията "Рейд в Крим".

В средата на 2020 г. той става заместник-директор на Департамента на Службата за външно разузнаване на Украйна, а скоро оглавява Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, Координационния щаб за лечение на военнопленниците и Комитета по разузнаване към президента на Украйна.

На 21 ноември 2021 г. в интервю за американското военно издание Military Times Кирило Буданов описа подробно планираната за края на януари – началото на февруари мащабна военна операция на Руската федерация срещу Украйна 2022 г., много по-разрушителна, отколкото през 2014 г.  Малко след публикуването на интервюто руското ръководство обвини Украйна в подготовка на "силов сценарий за разрешаване на конфликта в Донбас", докато ръководството на Украйна напълно отхвърли публичното предупреждение за война с Руската федерация.

От 3 април 2022 г. е с висше офицерско военно звание – генерал-майор.

През септември 2022 г. Буданов участва в най-голямата операция по размяна на пленници между Украйна и Руската федерация, когато 215 украински защитници се завърнаха у дома, включително повече от 100 войници и командири на Азов.

През октомври 2022 г. в интервю той прогнозира победа над Русия до лятото на 2023 г., последвана от разпадането на федерацията].

Покушението през 2019 г

На 4 април 2019 г. колата Шевролет Еванда на Буданов беше взривена от руснак с документи на името на Алексей Ломак, който поставя взрива, но той се взривява преждевременно, а Буданов оцелява по чудо. Нарушителят и диверсионната група, която е трябвало да взриви украинския разузнавач, са задържани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини