Русия съобщи за напредък в Бахмут, Украйна твърди, че държи фронта

Русия обяви, че нейните сили са напреднали в Бахмут, докато украински висш командир каза, че неговите сили държат фронта в града, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са се укрепили в два блока в западните квартали, а въздушнодесантни части осигуряват подкрепления на север и юг. Русия смята Бахмут за ключова точка за настъпление в източна Украйна.

Командващият украинските сухопътни войски Олександър Сирски публикува в Телеграм снимки, на които той и трима мъже без униформи гледат карта с надпис "Фронтова линия на Бахмут. Нашата отбрана продължава".

"Ние удряме врага, често неочаквано за него и продължаваме да контролираме стратегически линии", е написал украинският командващ, цитиран от Ройтерс.

Агенцията не е могла да потвърди информацията за развитието на бойното поле.

Ръководителят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин твърди, че „Вагнер“ контролира 80 процента от Бахмут. Киев неколкократно отрече твърденията, че украинските сили се оттеглят от там.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща защитата на града да бъде удържана.

„За нас е невъзможно да се откажем от Бахмут, защото това ще разшири битката и ще даде шанс на руските сили и Вагнер да завземат още наши земи“, каза Зеленски в интервю за телевизионния канал Ал Арабия, публикувано в неделя.

Назначеният от Русия ръководител на украинската Херсонска област отрече вчера съобщение на Американския институт за изследване на войната, според което украинските сили са заели позиции по източния бряг на река Днепър.

Владимир Салдо написа в своя Телеграм канал, че на левия (източния) бряг на Днепър няма вражески сили и че руската армия напълно контролира тази територия.

Наталия Хуменюк, която е говорителка на южното украинско командване, нито отхвърли, нито потвърди тази информация.

В неделя руските сили са извършили многобройни атаки в градовете Авдеевка и Бахмут, предаде ДПА, като се позова на украински длъжностни лица.

Силите на Киев са отблъснали общо около 45 атаки, съобщи украинският генерален щаб. За руски атаки се съобщава и в Мариинка.

Според украинския генерален щаб 35 села в Херсонска област са били обстрелвани от руската артилерия.

Руски военни пък съобщиха за украински артилерийски атаки в Донецк и района на Донбас, съобщава ДПА.

Руската армия се готви да щурмува източния град Вухледар, съобщава още агенцията, като се позовава на украински военни. Намиращ се в югозападната част на Донецка област, градът е подложен на тежък обстрел през последните дни, заяви регионалният военен говорител Алексей Дмитрашковский. Само в събота градът е бил атакуван шест пъти от руските ВВС, каза той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини