Хасковлийки: Липсва инсулин в аптеките

    За липса на инсулин в аптеките сигнализираха читателки на Haskovo.net.

    Една от нуждаещите се от животоподдържащия медикамент е 70-годишната Янка Петрова. Хасковлийката страда от Диабет тип 2 от около 20 години. Два пъти дневно тя приема инсулин Rizodeg 100 мл, но твърди, че го няма в аптеките в Хасково от 17 април. Жената търсила и в други градове в страната, но не открила. Заяви, че в момента разполага с малко количество, което ще й стигне още за 2-3 дни. Заради изчерпването му, тя трябва да се консултира с ендокринолог, за да й смени инсулина. Това обаче не е бърза процедура, тъй като обикновено се обвързва с болничен престой, за да се види как новият вид се отразява на пациента. Тя не знае кога въпросният инсулин ще бъде доставен в аптеките и периодично да проверява.

    В същото време липсата му би влошило здравословното състояние на хасковлийката, тъй като води до повишаване на кръвната захар и достигане на критични стойности.

    Според Янка Петрова това е втори път, в който инсулинът изчезва от аптеките. За първи път се случило преди около 4 години, но тогава все пак имало на места. Сега обаче ситуацията била критична.

    За липсата на лекарството е притеснена нейната дъщеря Добромила Николова. „Това лекарство е животоподдържащо. Няма го никъде по аптеките, не само в Хасково. Тука става въпроса за живота не само на един човек, а на много хора“, каза младото момиче. Тя настоява компетентните институции да обяснят защо медикаментът не е зареден в по-големи количества в складовете, тъй като все пак срокът на годност е доста дълъг.

    „На какво се дължи тази липса? Как така се е изчерпал изведнъж?“, пита Добромила.

    За липсата на медикамента потвърди Красимир Гечев – председател на Регионалната фармацевтична колегия в Хасково. Според него в случая липсата на въпросния инсулин се дължи или реекспорт, или на внос на малки количества, каквато е ситуацията при още 4-5 вида инсулин. 

    По случая Haskovo.net и eTV изпратиха запитване до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини