Историята на лилавия домат, който съдържа същото здравословно съединение, което се намира в боровинките

През 2011 г. Джим Майърс направи нещо, което никой не беше правил преди. Селекционерът на зеленчуци в щатския университет в Орегон пусна първия лилав домат, съдържащ същото здравословно съединение, което се намира в боровинките.

Доматът Indigo Rose, чието разработване отнема 10 години на Майерс, професор в колежа по селскостопански науки на университета в Орегон, и неговия екип, завладя пазара и други селекционери. Хората харесаха новостта на доматите, но ползите от антоцианините в кората бяха особено привлекателни. Интересът към антоцианините, пигментът, който оцветява плодовете на доматите в лилаво и съдържа здравословни антиоксиданти, достигна връх сред обществеността, пише phis.org.

През последните 11 години Майерс продължи да подобрява своята линия и добави четири други сорта лилави домати към микса: Indigo Cherry Drops - чери домат с по-добър вкус и добив от Indigo Rose, Indigo Pear Drops - сладък плод с крушовидна форма и Indigo Kiwi, с подобрен растеж, вкус и устойчивост на листата. Най-новият е Midnight Roma, домат за паста , използван от готвачи и домашни готвачи за сос, който беше пусната през 2021 г. Всички се предлагат като семена, продавани онлайн и трябва да започнат да се продават на закрито точно сега в западен Орегон. Някои ще бъдат налични като разсад в градинските центрове в подходящото време за засаждане през май, може би юни тази година.

Сега има 50 потомства от Indigo Rose, петте от щатския университет в Орегон, а останалите от частни развъдчици, използващи зародишната плазма на Майерс - клетките, които предават характеристики от поколение на поколение. Градинарите вече познават лилавите домати като Cherokee Purple, Black Krim и Black Prince, но лилавият оттенък в тези домати се причинява от феофитин - пигмент, който не съдържа антоцианини.

Майерс и неговите ученици старателно кръстосват, често на ръка от мъжки тичинки към женски, растения, които показват потенциал да изразят лилавия ген в тяхното потомство. Година след година той и екипът му избират най-добрите от най-добрите, отглеждани на опитното поле и ги кръстосват, докато не получат лилав домат, достатъчно добър, за да го пуснат на разсадници и домашни градинари.

Майерс, който работи в университета в Орегон от 26 години, направи кръстоската, която доведе до "Индиго роза" от генетичен материал от диви домати, съхранявани в Калифорнийския университет в Дейвис в тяхната колекция от зародишна плазма. Дивият запас е събран от двама животновъди през 60-те години на миналия век в Чили и Галапагоските острови.

Селекционерите и преди това кръстосваха дивите домати с култивирани сортове, но изследванията не напреднаха, докато Майерс не започна работата си в началото на 2000-те. По това време студентът Карл Джоунс проучва как доматите влияят на човешкото здраве. Докато Джоунс изучава зародишната плазма на дивите видове от Калифорнийския университет в Дейвис, той забеляза лилав цвят, който никога не е бил характеризиран, според Майерс.

Започва сериозна работата за отглеждане на домат, който съчетава ползите за здравето от антоцианините с характеристиките на добър домашен домат. След като е произведен ядлив домат с малко лилаво, работата се насочва към полеви оценки. В продължение на 11 години Майерс и неговият екип засаждат домати и ги наблюдават как растат и дават плод. Всяка година те вземат доматите с най-добър лилав израз и ги кръстосват. Те правят това стотици пъти, избирайки най-обещаващите домати. Нито един от доматите не е произведен с помощта на генетично модифицирани гени.

"Нашето голямо откритие задаваше въпроса "Какво би се случило, ако кръстосаме източниците на лилави плодове, произхождащи от различни диви видове?", казва Майерс. "Направихме селекция на полето и избрахме домати с най-интензивно изражение, бяха по-устойчиви на гниене и вертицилийно увяхване и ще издържат по-дълго на полето от обикновените. Открихме го."

В САЩ ще се появи най-новият лилав сорт, генетично модифициран домат от Европа, който беше одобрен миналата година от Министерството на земеделието на САЩ. Той се различава от доматите на майерс, които се отглеждат традиционно, селектирани един по един в продължение на много години. Новият ГМО лилав домат, който все още няма име, ще бъде пуснат на пазара в САЩ тази година, но няма да се продава в Европа, където ГМО продуктите са незаконни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини