ДАНС проверява прала ли е българска банка пари на руски олигарси

Софийската градска прокуратура се самосезира по разпространена информация в медиите на твърдения на депутат, че посредством финансова институция в България е извършвано пране на пари от руски граждани, съобщиха от държавното обвинение.

Държавното обвинение посочва, че твърденията за евентуално извършено престъпление пране на пари (чл. 253 от НК) са изнесени в публичното пространство от народен представител от 49-ото Народно събрание. 

Възложено е на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка, като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да даде конкретика във връзка с изложените от него твърдения.

Срокът за извършване на проверка по закон е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство, уточняват от прокуратурата.

Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви в интервю по NOVA, че "от наш достоверен източник знаем, че се оказва, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия".

"Тоест, перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи към Унгария. Не става дума за банка с български собственик", продължи той.

В официална реакция на думите на Добрев, от БНБ заявиха, че не са сезирани за такъв случай и напомниха, че по силата на действащата правна рамка за мерките срещу изпирането на пари, това е в полето на компетентност на ДАНС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини