По вода тръгна второто 50-тилетие на Литературните дни „Южна пролет“

Изображение 1 от 6

    51-ото издание на Литературните дни с конкурс за дебютанти „Южна пролет“ започна в Хасково от днес. В следващите три дни среща си дават опитните автори и младите таланти на българската съвременна литература.

    Под дъжда за откриването на Южна пролет, което по традиция е пред сградата на театър „Иван Димов“, се събраха почитатели на четенето и писането. Дъждовните капки поетите припознаха като добър знак и късмет за второто 50-тилетие на Литературните дни, част от които е и уникалния за страната конкурс за автори с дебют в детската литература, поезията, прозата, литературната критика и драматургията.

    „Пролетта е сезонът на талантите в нашия град. Южна пролет се спуска над Хасково, за да срещне дебютантите с класиците на съвременната българска литература. А след време дебютантите да запомнят града ни, като съкровеното място, където са заобичали още повече словото. Всички лауреати на конкурса помнят Хасково, като градът на началото“. С тези думи дебютантите, журито, местните четящи и пишещи хора и гостите на града приветства на „Южна пролет“ кметът на Хасково Станислав Дечев.

    Под звуците на химна на литературните дни, по музика на Александър Танев и текст на Иван Николов, в изпълнение на хор „Родна песен“ и Духовия оркестър на Хасково, председателят на конкурсното жури акад. Владимир Зарев запали огъня на „Южна Пролет“.

    „Младите хора, тези, които пишат и продължават да пишат, са реалната надежда на българската литература. От журито бяхме изненадани от наистина качествени творби, изпратени от дебютантите, някои от които аз лично считам за явление в българската литература. Тези млади хора имат бъдеще, което означава и че българската литература има бъдеще“, смята акад. Зарев.

    След официалното откриване, в залата на театъра, започна представянето на антология “Спектър на земните звуци“. В изданието са включени произведения на участници и лауреати в дебютантския конкурс през годините. Колекцията представя носителят на наградата на името на Александър Паскалев Иван Митев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини