Отново организират прегледи за остеопороза в Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник

Комплексни профилактични прегледи за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в Болницата за продължително лечение и рехабилитация (Профилакториум) в Перник. За това съобщиха от лечебното заведение.

Медицинските манипулации ще се състоят на 4 май (четвъртък) от 09:00 до 13:00 ч. и ще бъдат изпълнявани от специалиста и ревматолога д-р Пламен Луканов. Прегледите включват ултразвукова остеодензитометрия със специален уред - остеометър, както и медицинска консултация с препоръки за профилактика на остеопорозата и лечение при необходимост. Ще бъде извършвана и ревматологична консултация за ставни и околоставни проблеми - артрити, артрози, париартрити, подагра и др.

От Профилакториума информират, че желаещите да посетят прегледите, трябва да се запишат предварително, тъй като местата са ограничени.

Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите с висока социална значимост. Обикновено липсват симптоми, които да мотивират хората да се изследват активно, което по своята същност е проблем, защото костната им система отслабва и в един момент при по-лека травма може да последва счупване. Това е и най-опасното усложнение на заболяването, което може да бъде избегнато при своевременно изследване, което да установи настъпващите костни промени. Остеопорозата е предотвратимо заболяване, засягащо по-често жени, но срещащо се нерядко и при мъже. Препоръчително е да се изследват както дами над 40 години, така и мъже над 50-годишна възраст. При млади жени изследването за остеопороза също е препоръчително.

Според специалистите здравословната диета и активното движение могат да предотвратят остеопорозата, а при доказана такава да подпомогнат лечението. Допълнителният прием на витамин Д3 намалява с около 20% риска от падане и фрактури.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини