България е осъдена да плати на Сакскобургготски над 1.6 млн. евро

България е осъдена да плати 1 635 875 евро плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени. на Симеон Сакскобургготски. Това съобщава Европейският съд по правата на човека в Страсбург с днешна дата.

В началото на септември 2021 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума върху горите им, наложен през 2009 г., с който правителството наложи забрана семейството да се разпорежда с тях и да ги използва до приемането в сила на специален закон. Такъв обаче все още не е приет, а мораториумът действа върху всички имоти, върнати на Сакскобургготски след падането на комунистическия режим.

Междувременно семейството атакува мораториума пред Европейския съд по правата на човека, а с решението си отпреди 2 години съдът даде възможност в рамките на 6 месеца държавата и Сакскобургготски да постигнат договорка за обезщетение, което българското правителство да изплати за причинените на семейството материални щети. Към онзи момент съдът присъди единствено 5 хил. евро разноски по делото, които правителството трябва да плати.

В сегашното решение съдът припомня, че вече е решил да определи обезщетение за ищеца заради претърпените вреди с налагането на мораториума. Приема, че с него е нарушена конвенцията за правата на човека, която защитава собствеността. Постановява още, че е нарушено правото на справедлив съдебен процес, тъй като мораториумът не е можело да бъде обжалван. Действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини