Проверяват разследващите за катастрофата със загиналия Йордан Бозуков

Прокуратурата възлага на директора на Областната дирекция на МВР в Хасково извършване на проверка за установяване действията на униформените при тежката катастрофа, при която загина 23-годишният Йордан Бозуков. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Атанас Палхутев.

Припомняме, че инцидентът стана на 20 март 2023 г. около 21 часа, край борса „Марица“. Тогава младият хасковлия е шофирал лек автомобил Мерцедес по пътя от Хасково към Димитровград. Колата му е застигната от друг лек автомобил Мерцедес, шофиран от 58-годишния Лютви. След удара Йордан бе откаран в хасковската болница, с опасност за живота и в клинична смърт. Той почина на 29 март.

След катастрофата Лютви е бил задържан с полицейска мярка до 24 часа, но е бил освободен на 21 март около 10:30 часа и около 15:45 часа същия ден е напуснал страната през ГКПП „Лесово“, потвърди прокурор Палхутев.

Близо 50 дни след трагедията все още няма повдигнато обвинение. Тази сутрин близки на загиналия младеж излязоха на протест пред Съдебната палата в Хасково с искане за справедливост. Според бащата на момчето – Ясен Бозуков, виновният водач е шофирал със скорост над 200 км/ч и след употреба на алкохол. Той и адвокатът му Веско Георгиев смята, че някой не си е свършил работата, щом е успял да се укрие деецът, извършил тежко престъпление – ПТП с последвала смърт.

Първоначално разследването се водеше от Районна прокуратура - Хасково за катастрофа с пострадали хора, но след смъртта на Йордан е поето от Окръжна прокуратура - Хасково и трябва да бъде преквалифицирано за произшествие със смъртен случай. Обвинение обаче все още няма повдигнато. Не са готови заключенията на възложените експертизи – съдебномедицинска, съдебнотоксикологична и химична, автотехническа, видеотехническа на записи на камери. Срокът за разследването е 2 месеца и са написани напомнителни писма, но при необходимост той може да бъде удължен с още 2 месеца, каза прокурор Палхутев.

От прокуратурата заявиха, че от МВР-Хасково не са уведомили дежурния прокурор за катастрофата. Припомняме, че инцидентът стана обществено достояние и бе разпространен в медиите.

От МВР-Хасково заявиха, че по случая с катастрофата е образувано досъдебно производство, което става с постановление на прокурор. Уточниха, че в такива случаи прокурор и разследващ работят съвместно, като действията се извършват под надзора на прокуратурата. Казаха, че след изтичане на полицейското задържане до 24 часа, от прокуратурата не са предприели действия за налагане на 72-часово задържане и водач е бил освободен от ареста.

Неофициално се говори, че на произшествието не е присъствал прокурор и след смъртта на момчето на 29 март, от Окръжна прокуратура - Хасково са отказали да приемат делото, без съдебният лекар д-р Христо Еленски да направи експертиза дали смъртта на момчето има причинно-следствена връзка с ПТП-то. Едва дни след смъртта делото е било разпределено.

„Уведомителното писмо за инцидента е изпратено от МВР-Хасково и е постъпило в прокуратурата в Димитровград на 22 март“, каза прокурор Палхутев.

Къде се „къса нишката“ по казуса трябва да се установи при проверката. Трябва да се изясни дали има извършени дисциплинарни нарушения и от кого.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Лу
    Лудия Макс
    103 0
    18:37, 11 май 2023
    От всякъде се вижда като бял ден че има корупция при полиция, прокуратура и съд. Тази проверка е прах в очите на отпечатаните и имитация че все пак уж се работи.
  • 2
    44
    4444
    55 -1
    20:58, 11 май 2023
    Рядко в живота си губя дар слово. Съболезнования на близките!

    П.П. Все си мисля, че до 5-10 години ще ни върнат до "зъб за чене" и "око - за две"!
  • 3
    Ст
    Станко Станкев
    83 -2
    21:11, 11 май 2023
    Прокуратурата-разпорежда проверка,смях!Убиеца,защото това не е нарушител,а убиец-отдавна е далеече,далеече-недосегаем! Йордан-едно голямо момче,с още по-голямо сърце си отиде от този свят без време,и помнете ми думата-наказан НЯМА И ДА ИМА! Въпросите обаче са много-кой и защо/по-скоро срещу колко?/освободи убиеца,защо по случая няма НИКАКВО движение/виж по-горе в статията/ и т.н. и т.н."Дали смъртта на момчето има причинно-следствена връзка с ПТП то"- не бе няма!!!! Що за дивотия? Аааа явно змия го е ухапала,или гръм го е ударил.Е правилно тогава са освободили човека-Нещастници!!!!
  • 4
    Ба
    Бай Пешо
    44 -2
    22:22, 11 май 2023
    Трябва спешно да се върне Смъртното Наказание!!!, Иначе няма да има управия!!!!
  • 5
    Ми
    Миризливко
    47 -1
    23:12, 11 май 2023
    Тук вони на корупция! Смешни сте и полицаи и прокурори,щом и "Тракториста" ви започна да си прави атентати,стигнали сте дъното! Но... безплатен обяд-няма!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини