Другата седмица трябва да е първото заседание на ВСС по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Другата седмица трябва да е първото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор, каза министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти в Народното събрание. Той е в Народното събрание за участие в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси по предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт..

Това, което се случи днес във Висшия съдебен съвет беше доста показателно. Само преди няколко седмици такива разговори бяха напълно невъзможни. Няма да влизам в боравенето със заплахи и играта на нерви, посочи Зарков. 

"Като министър ще направя възможното всичко да стане законно и цялата истина да бъде разкрита, за да се вземат правилните решения. Надявам се нещата да не бъдат заметени под килима", каза той.

По думите му "диагнозата е ясна" и сега трябва да се говори за лечението. "Много важна част от това лечение, ако не и най-важната, започва днес в Народното събрание със заседанието на правната комисия и приемането на законовия ред, който ще осигури ефективен, авторитетен, независим от всякакви пристрастия механизъм. Механизъм, който няма да се поддава на заплахи, на вменявания, на внушения, на прикрити намигвания, на есемеси, на чатове - юридически издържан механизъм", каза още Зарков. 

"Това което се случва днес, трябваше да се случи много отдавна и можеше да се случи нормално", каза още Зарков. 

Попитан за очакванията му от заседанието на комисията днес, Зарков каза, че се бори за този момент от години. 

"Механизмът за ефективно и независимо разследване на главния прокурор никога не е имал за цел да го осъжда или да не го осъжда. Той е имал за цел да гарантира, че това, което се случва, е заради деянието и закона", каза още Зарков.

Всичко, което мога да кажа и докажа, съм го казал. Предстоят процедури във Висшия съдебен съвет, те са уредени в законите и Конституцията, каза пред медиите главният прокурор Иван Гешев, който също е в Народното събрание, за да участва в заседанието на комисията по правни въпроси.

Гешев отказа да отговаря на конкретни въпроси. Той посочи, че всички ще видят всичко, което е необходимо.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини