Космическият телескоп "Джеймс Уеб" идентифицира една от най-старите галактики

Астрономи използваха най-мощния телескоп, създаван някога, за да идентифицират галактика с много звезди, намираща се на разстояние 25 милиона светлинни години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

GS-9209 се е формирала около 600-800 милиона години след Големия взрив и е най-ранната по рода си, откривана досега, твърдят изследователите.

Учените, ръководени от специалисти от Единбургския университет, използват космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да изследват за първи път тази галактика.

"Това изследване ни дава първи подробен поглед върху тези ранни галактики, като в детайли описва историята на GS-9209, успяла да формира толкова звезди като Млечния път, само 800 милиона години след Големия взрив", обяснява водещият изследовател д-р Адам Карнал от университета на Единбург.

"Фактът, че в тази галактика виждаме и доста голяма черна дупка, е изненада. Тя обаче придава значителна тежест на идеята, че именно тези черни дупки спират образуването на звезди в ранните галактики", отбелязва още специалистът.

GS-9209 е най-ранният известен пример за галактика, в която вече не се образуват звезди.

Според изследователите в галактиката не са се образували звезди от около половин милиард години.

Проучването показва в центъра на GS-9209 свръхмасивна черна дупка. Тя е пет пъти по-голяма, отколкото астрономите биха очаквали в галактика с подобен брой звезди.

Откритието може да обясни защо GS-9209 е спряла да образува нови звезди, казват астрономите.

Галактиката е открита за първи път през 2004 г. от докторантката от Единбург Карина Капути.

Данните от изследването са публикувани в списание "Нейчър".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини