ВСС заседава по предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава по предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. То бе внесено от шестима членове на Прокурорската колегия -  Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

Кадровиците днес решават по допустимостта на предложението.

В началото на заседанието Калина Чапкънова поиска да бъде обсъдена декларацията на шестимата, искащи отстраняването на Гешев.

Тук е трибуната, на която може да се чуе гласът на истината и да се разбере какви репресивни действия с полузаконни действия се предприемат срещу тези, които искахме отстраняване. Целта е да бъдем демотивирани, каза Чапкънова

В рамките на заседанието стана ясно, че Гешев ще бъде представляван от адвокат Радостина Томова.

Главният прокурор Иван Гешев поиска отвод на шестимата, които са внесли предложението. Той посочи, че ако те не го направят, е добре специална комисия да се произнесе. Те нямат морално право да участват в тази процедура, каза Гешев.

Определени лица се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза и ще направя всичко възможно това да не се случи. Беше направен опит да бъда заплашен със запис, за да си подам оставката. Този запис не е правен от мен и това казах в рамите на проверка за търговия с влияние и корупция във ВКП, посочи Гешев.

По думите му това е изолиран кръг от хора, които може би изпълняват други цели, които противоречат на интересите на съдебната власт, върховенството на закона и правовата държава.

В крайна сметки отводи не бяха направени.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша по-късно главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов по повод сигнала, който Сарафов подаде. Поканени за изслушване са и заместници на Гешев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини