ТОП-10 на събитията през 2009 година

По традиция Associated Press направи класация на десетте най-важни събития през 2009 година. Както и миналата, начело са събития, свързани с икономическата криза и с Барак Обама - те само са си сменили местата. За първи път от 2001 година насам Иран не присъства в топ-листата. Според резултатите от гласуването, той е едва на 16 място. В замяна на това, Афганистан зае неговото място. Агенцията предостави възможността за гласуване на широката публика чрез Facebook, предаде КРОСС.

На първо място в ранг-листата на АП е финансовата криза, която бе пагубна за американската икономика, въпреки държавната подкрепа от 787 млрд долара. Нивото на безработицата е 10%, дефицита в държавния бюджет е рекорден - 1,4 трилиона долара.

Официалното встъпване в длъжност на Барак Обама заема второто място. Поемането на държавното кормило от тъмнокож е станал важен момент за американската нация.

Реформата в здравеопазването на САЩ е на трето място.

Кризата в американското автомобилостроене, жертви на която станаха в различна степен тримата гиганти General Motors, Chrysler и Ford е на четвърто място.

Епидемията от свински грип, отнесъл живота на десетки милиони жители на планетата заема едва пето място.

Кризата в Афганистан и американското участие във войната срещу талибаните е шеста.

Смъртта на поп - идола Майкъл Джексън също влиза в десетката на световните събития и зае седмо място.

На осмо място е кървавата разправа на американския майор във военната база Форт Худ.

Деветото място е отредено на смъртта на американския сенатор Едуард Кенеди, който почина на 77 години.

Челната десетка завършва „Чудото над Хъдзън"- аварийното кацане в реката край Ню Йорк на пътнически самолет, на който и двата двигателя отказаха.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини