България и Турция подписаха меморандум за работа по жп транспорта

Изображение 1 от 5

    Меморандум за сътрудничество в областта на железопътния транспорт подписаха днес на граничния пункт „Капитан Андреево“ вицепремиерът по икономическите политики на България и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Чрез документа двете съседни държави потвърждават готовността си по изграждането на нов граничен железопътен преход за улесняване на железопътния транспорт. Новият железопътен пункт ще бъде отворен на границата ни с Туция на ГКПП Лесово - Хамза Бейли.

    "ЖП транспортът е идеален вариант за облекчаване на трафика и за понижаване на въглеродните емисии, които генерират камионите", каза турският посланик Айлин Секизкьок.

    По-рано двамата, министърът на въртешните работи Иван Демерджиев, директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски и валията на Одрин откриха официално новото разширение на входа на „Капитан Андреево“ откъм турския граничен пункт "Капъкуле" за хладилни камиони.

    ГКПП „Капитан Андреево“ е вторият най-натоварен сухопътен митнически пункт в света. През миналата година са обработени почти 1 млн. превозни средства. Темпът на нарастване на трафика в последните 5 години е с около 10% устойчив годишен ръст.

    Новите трасета, които трябва да разтоварят трафика, са три. Изграждането им започна преди седем месеца. 

    "С отварянето на новите трасета изчакването на бълграската граница ще се сведе в рамките на до 8 часа. Преди това е отнемало 1,5 до 2 дни, а разходите за изчакване на един камион на денонощие са около 700 лв.", обясни транспортният министър Христо Алексиев.

    Стъпката по разширяването на възможностите за пропускателен режим на тежкотоварните возила е част от предвидените действия за справяне със задръстванията по границата ни с Турция, която е външна за ЕС.

    Обособените за хладилни камиони нови трасета имат монтирани модерни везни с автоматично действие и нова рентгенова апаратура. Подобренията ще ускорят в пъти митническия и граничен контрол на този тип товари. Ще бъде повишен капацитетът на лабораторията, която работи с хладилните камиони. Това ще повиши ритъма на обработване на пробите, оттам ще се стигне до по-бързо преминаване на тарфика, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев. В процедура е изграждането на трета лаборатория, с която да се реши съвсем проблема със задръстванията по границата ни с Турция, допълни той.

    Министър Демерджиев съобщи още, че стратегията за гранично управление на страната включва ситуирането на аналогична лаборатория за проверка на тежкотоварни камиони и на пункта "Лесово".

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини