Страните от ЕС се споразумяха за бежанците

Страните от Европейския съюз се споразумяха за реформиране на общата система за предоставяне на убежище. Решението бе договорено тази вечер в Люксембург от министрите на вътрешните работи на държавите членки, предаде Франс прес.

Новината бе съобщена от шведската министърка за миграцията Мария Малмер Стенергард, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. Тя каза, че споразумението е било постигнато след ден на трудни преговори.

Решението проправя пътя за разговори с Европейския парламент с оглед на приемането на реформата преди изборите за подновяване на състава му през юни догодина, отбелязва АФП.

Постигнатото тази вечер споразумение е по двата раздела на реформата на миграционната политика, посочва Франс прес. Това стана в края на трудни преговори, позволили накрая да се преодолее съпротивата на Италия и на Гърция по някои въпроси.

Реформата предвижда система за солидарност между страните членки при поемането на грижата за бежанците и ускорена процедура при разглеждане на молбите за предоставяне на убежище на някои мигранти на границите.

"Това не са лесни решения за всички, които са около масата за преговори, но това са исторически решения", заяви германската вътрешна министърка Нанси Фезер.

Еврокомисарят по вътрешните дела Илва Йохансон също приветства преодоляването на един много важен етап за Пакта за предоставяне на убежище и миграцията, представен от Брюксел още през септември 2020. 

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола приветства постигнатия пробив, като подчерта, че нейната институция е готова да започне преговорите.

Полша и Унгария са гласували срещу предложенията, направени днес, посочва Франс прес. Според френската новинарска агенция сред въздържалите се е била и нашата страна, а също Малта, Литва и Словакия. Агенцията се позовава на шведското ротационно председателство на ЕС, което води дългите и комплексни преговори.

Малко по-рано днес десетина страни членки на ЕС, сред които Италия и Гърция, изразиха противопоставянето си или резервите си по дискутираните предложения. Тогава нов компромисен текст беше изготвен, за да удовлетвори голям брой еврочленки и по-специално средиземноморските страни, които са първите, в които мигрантите влизат в ЕС. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини