Евакуираха монтанско село заради опасност от преливащ язовир

Заради опасността от преливане на язовира жители на село Клисурица са евакуирани, каза за БНР Златко Живков, кмет на община Монтана.

"Имах "невероятното усещане" да бъда с най-близката част от екипа ми да бъда на стената на Клисурица, може би 10-ина сантиметра преди да прелее през стената. Преливникът отдавна беше прелял. Поради тази причина основното ни желание беше да осигурим безопасността на хората и надолу по поречието на реката. Половината село беше евакуирано - и къщи, и хора. Това е водосбор на всички води, които идват от Балкана. Ситуацията беше критична, защото трябваше да вземем решението за евакуация на селото".

И в този час екипи на Гражданска защита продължават да изпомпват прелялата вода. Тази сутрин нивото на язовира е спаднало с около 20 см. 

"На практика половината го евакуирахме. Две жени нощуваха в кмеството. Картината е по-добра, водата отстъпи. Свалено е нивото надолу. Почти е свалено и нивото на преливника. Трябва да го свалим един метър още".

В понеделник следобед проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Берковица. В сила остава обявеното бедствено положение в региона. 

Очаква се днес българската армия да се включи в усилията за преодоляване на последствията на природната стихия.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини