Пендаровски: Условието на ВМРО-ДПМНЕ за отложено действие на конституционните промени е нереалистично

Искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ промените в конституцията да бъдат приети, но да влязат в сила след като Република Северна Македония стане член на ЕС, е нереалистично, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция с президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която днес е на официално посещение в Република Северна Македония.

 „Ако чуете изявленията след лидерската среща (между председателя на СДСМ и премиер на страната Димитър Ковачевски и председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски), и двете страни са прави. Премиерът е прав, когато казва, че има промяна в отношението на лидера на опозицията, който по-рано твърдеше, че не иска да гласува за вписване на българите в конституцията и че не можем да правим конституционни промени под български диктат. Той казваше и че този състав на парламента няма мандат от гражданите дори само да влезе в процеса на конституционни промени. Безспорно е така. От друга страна опозицията е права, когато казва какви са нейните предварителни условия и по-специално искането за отложено действие на промените в конституцията - те да влязат в сила, след като Република Северна Македония стане член на ЕС. Според мен това е абсолютно извън реалността, въпреки че бих искал да е възможно“, каза Пендаровски.

По думите му заключенията на Европейския съвет са кристално ясни и в тях се казва, че Северна Македония трябва да направи конституционни промени до края на процеса на скрининг, за да се пристъпи автоматично към втората конференция и отварянето на първия клъстер от преговорите с ЕС, а за да се изпълни условието на ВМРО-ДПМНЕ са необходими нови заключения на Европейския съвет, „което е съвсем нереалистично и всички го знаят”. 

„Надявам се това да не се използва като извинение да не влизаме в процеса на конституционни промени. Бях изненадан да чуя, че основната опозиционна партия е готова да бъде част от правителството с пет министерства и да гласува от позицията на управляваща партия. Можете да гласувате конституционни промени и от опозиция“, каза Пендаровски.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини