Президентът освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т. 5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. 

В понеделник с 16 гласа "за" и 4 "против" ВСС освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев. 

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук", което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт. След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Предложението беше изпратено незабавно на държавния глава, а като мотиви бяха приложени изказаните съображения от членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет.  

Иван Гешев встъпи в длъжност на 18.12.2019 г. Преди това бе заместник на главния прокурор при ВКП, административен ръководител на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с ранг "Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена служба, Следовател в Столична следствена служба, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен работник.   

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини