Кръгла маса на тема "Ярослав Хашек и нашето съвремие" организират в село Ябълково

На 24 юни 2023г. от 11.00ч. в читалището в село Ябълково ще се проведе Кръгла маса на тема "Ярослав Хашек и нашето съвремие", съобщават от местната администрация. Тази година се навършват 140 от рождението и 100 години от смъртта на чешкия писател и публицист Ярослав Хашек.  Събитието е част от програмата по повод Дните на славянското единство, което ежегодно се провежда в димитровградското село. Организатори са община Димитровград, НЧ "Христо Ботев 1871" с.Ябълково, кметството на селото, Сдружение "Славянски свят" и Българско астонавтическо дружество.

В програмата свои презентации ще представят доц.д-р Светозар Асенов и доктора по западноевропейска литература Гергана Златкова.  Доц.Асенов ще представи презентация на тема  „Бисерите на добрия войник Швейк“ върху най-известната творба на писателя Ярослав Хашек, сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“, които още се цитират от всички поколения книгомани на планетата. Редица известни автори оценяват и разбрат гениалността на този образ и на автора, и се опита да обясни в какво се състои тази гениалност. А надали има и друг писател, около чиято личност да се носят толкова легенди, така че вече е твърде трудно да се отдели истината от измислицата. В своите остри, чисто политически фейлетони той неведнъж разобличава различните буржоазни партии (старочешката, младочешката, аграрната, „прогресивната“ и др.), превърнали се в продажни котерии, и осмива техните прийоми за залъгване на народа. Презентацията има за цел да покаже, че Хашек е неповторим майстор на пародията, и то не само на литературната, но и на тази, изиграна, грубо казано, на сцената на живота. С образа на Швейк работата е много по-сложна. Този образ писателят носи в ума и сърцето си, може да се каже, почти през целия си творчески път.

Д-р Златкова ще представи темата „Хашек и Швейк. Плач зад Смеха“. В презентацията ще бъде отразено, че една книга може да бъде четена (тълкувана) на няколко нива. Изреждат се вариантите и се обяснява защо определени прочити са устойчиви и отговарящи на реалността - според литературните подходи. Единият от които е биографичен,  съпоставя се с живота на автора, другите подходи -  според това, което е в наличност. Целта на презентацията е нагледно да се представи, как се осъществява литературен анализ и проучването на художествените творби, в случая творбите на световно извест- ният писател Ярослав Хашек, т.е. чрез анализа ще оставим творбата сама "да говори" за себе си и своя автор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини