Ограничения в използването на вода в Южна Англия заради сушата

Английска компания за водоснабдяване обяви временна забрана за използване на маркучи и пръскачки в югоизточните райони Кент и Съсекс заради продължителната суша, довела до недостиг на вода, предаде Ройтерс. 

"Саут ийст уотър" съобщи днес, че предприема тази стъпка вследствие на високите температури през последните седмици и рекордната употреба на питейна вода в двете графства, които граничат с Лондон.

Миналата година Англия се сблъска с първия период на суша от 2018 г., след като температурите във Великобритания за първи път надхвърлиха 40 градуса по Целзий, което доведе до ограничаване на потреблението на вода, и забрани за използване на маркучи, припомня Ройтерс.

"Ситуацията се разви много по-бързо от миналата година", каза в изявление главният изпълнителен директор на "Саут ийст уотър" Дейвид Хинтън.

"Разбираемо е, че търсенето от страна на клиентите се е увеличило заради горещото време, което обаче е повлияло на способността ни да поддържаме снабдяването на всички клиенти по всяко време", добави той.

В други части на Европа, които по принцип са свикнали с по-топло време от Великобритания, през последните седмици също се наблюдават сухи периоди след екстремните горещини през миналата година, като във Франция и Германия има опасения за реколтата, а Южна Европа се готви за лято на суша, отбелязва Ройтерс.

Строгият контрол върху употребата на питейна вода по принцип е рядкост във Великобритания. Сега обаче времето е изключително сухо, което в комбинация с високи температури обикновено води до горски пожари, щети по инфраструктурата и сериозни здравословни проблеми за някои хора.

"Саут ийст", която има 2,3 милиона клиенти, заяви, че търсенето на вода през последните дни е счупило всички предишни рекорди, въпреки че компанията произвежда допълнително 120 милиона литра вода на ден - достатъчно за снабдяването на четири големи града.

Ограниченията ще влязат в сила от 26 юни, когато на домакинствата ще бъде забранено да използват маркучи за поливане на градини, миене на автомобили и лодки и пълнене на плувни басейни.

Друга английска водоснабдителна компания, "Саут Уест Уотър", вече въведе забрана за използване на маркучи от април в Корнуол и Девън.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини