Блинкън в на посещение в Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е имал "откровени, съдържателни и конструктивни" разговори с китайския външен министър Цин Ган в Пекин, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс.

"Държавният секретар подчерта важността на дипломацията и поддържането на отворени канали за комуникация по целия спектър от въпроси, за да се намали рискът от грешни интерпретации и преценки", заяви говорителят на външнополитическото ведомство на САЩ Матю Милър. По думите на говорителя на Държавния департамент срещата между Блинкън и Цин е продължила пет часа и половина.

Той добави, че Блинкън е поканил Цин да посети Вашингтон, "за да продължат обсъжданията" и двамата са се споразумели да насрочат "реципрочна визита в подходящо за двете страни време".

Блинкън, който отложи свое посещение през февруари, след като предполагаем китайски разузнавателен балон прелетя над САЩ, е най-високопоставеният представител на американското правителство на посещение в Китай, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 година, отбелязва Ройтерс.

Китайският министър на външните работи е казал на държавния секретар на САЩ, че Китай се ангажира да изгради "стабилни, предвидими и конструктивни" отношения със Съединените щати, съобщиха китайските държавни медии. Цин също така ясно е изразил опасенията на Китай по отношение на основните му интереси, включително тайванския въпрос, който китайският дипломат е определил като "най-значимия риск" в китайско-американските отношения.

И двамата високопоставени дипломати са изразили желание да стабилизират отношенията между двете сили и да не позволят на конкуренцията да прерасне в конфликт, казаха още служители от Държавния департамент на САЩ. Блинкън е заявил "много ясно", че САЩ не желаят да се откъсват от Китай и е било постигнато съгласие двете страни да продължат разговорите, за да постигнат напредък в редица области, добавиха те.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини