Даниел Лорер потвърди, че той е едната кандидатура за български еврокомисар

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) е едната кандидатура за български еврокомисар, потвърди самият той пред журналисти в парламента. Очакваме ГЕРБ-СДС да предложат и тяхното име, добави депутатът. 

За ресора, който ще поеме новият български еврокомисар, обясни, че решението е изцяло на председателя на Еврокомисията, но логиката подсказвала, че при положение, че ресорът на Мария Габриел е освободен преди няколко седмици, е много възможно той да остане същият и за следващия ни еврокомисар.

Не ни притеснява, че ако от ГЕРБ-СДС предложат жена, тя би могла да има някакво преимущество, отговори на въпрос Даниел Лорер. И добави, че равенството на половете е изключително важно. Важно е и да се знае, че ЕК при Урсула фон дер Лайен започна с отношение 15:12 мъже- жени. Когато се наложи Ирландия да замени комисаря си с жена, съотношението стана 14:13, отбеляза депутатът. Сега, посочи Лорер, дори и да бъде избран мъж за представител на България, отново ще се върне в комисията съотношението, с което тя е започнала.

Попитан дали номинацията на български еврокомисар може да доведе до напрежение в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, заяви, че двете политически формации работят заедно, номинацията за еврокомисар е изцяло прерогатив на премиера. Той е преценил, че не само ПП-ДБ, а и ГЕРБ могат да излъчат своя кандидатура, това е знак за добър тон, подчерта Лорер.

Градивно напрежение винаги има, вие го виждате в парламента, но важното е България да се движи напред и най-важното е да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато се решават съдбините на целия континент, подчерта представителят на ПП-ДБ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини