Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за еврокомисар, обяви Бойко Борисов

Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за еврокомисар, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Иванова е член на Европейската сметна палата (ЕСП), добави Борисов. По думите му тя е много познато лице в Брюксел и много компетентна. Имахме още няколко достойни кандидати, но партията застана зад Илиана Иванова, каза още той.

Вчера Кирил Петков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) съобщи, че Даниел Лорер е предложението на коалицията за еврокомисар. Днес Лорер потвърди кандидатурата си. 

Те нямат политическо семейство, така Бойко Борисов отговори на въпрос може ли темата за кандидатурата за българския еврокомисар да създаде напрежение с ПП-ДБ и от коя от двете формации трябва да е следващият комисар. Според него еврокомисарят трябва да е от победителя от парламентарните избори - ГЕРБ-СДС. Европейската комисия ще прецени, мисля, че нашият кандидат е по-добър, добави бившият премиер.

Европейската комисия изрази преди дни очакване България отново да предложи жена за еврокомисар. Прави чест на България, че досега е предлагала само жени за еврокомисари, заяви тогава говорител на комисията. 

Илиана Иванова – биографична справка

Илиана Иванова е родена през 1975 г. в Стара Загора. През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета „Тъндърбърд“ в Аризона, САЩ. 

Професионалният й път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г. 

В периода 2004 - 2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ. 

От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ. 

В периода 2009 – 2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Илиана Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“. 

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

Владее английски, френски, немски и руски език.

(Биографичната справка е по информация от страницата на Европейската сметна палата и от пресцентъра на ГЕРБ)

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини