Пол-Анри Наржоле - ветеранът подводничар в изчезналия батискаф "Титан"

Французинът Пол-Анри Наржоле, който се намира в изчезналия в неделя батискаф "Титан", потеглил за зоната с останките на кораб "Титаник" в Атлантическия океан, е бивш подводничар, специалист по дълбоководно гмуркане и страстен почитател на морската археология. Вчера семейството на Пол-Анри Наржоле потвърди, че той е на борда на батискафа.

Родом от департамента От Савоа, 77-годишният Наржоле първоначално е бил офицер от френските военноморски сили, а после се е посветил на изследване на морските дълбини. Бил е командващ на групата на водолази-сапьори в Шербур, в Северозападна Франция. След това е бил командир на подводница на Групата за подводна намеса, подчинена на френските военноморски сили.

След военната кариера той се посвещава на морска археология, като се специализира в претърсването на отломки от потънали кораби. По това време той работи за асоциацията.

Истински обрат в неговата кариера обаче настъпва през 1986 г., когато той става ръководител на екипа от подводници за дълбоководна намеса към Френския институт за морски изследвания. Година преди това екип, ръководен от американския учен Робърт Балард, в сътрудничество с института, открива останките от "Титаник".

Още през 1987 г. Пол-Анри Наржоле преминава за първи път покрай останките от "Титаник" на борда на френската подводница  "Нотиле". Следват през годините десетки плавания дотам, позволили да се извадят на повърхността няколкостотин предмета. Последната такава операция датира от лятото на 2021 г. Тогава екипът се е спуснал към предната част на потъналия кораб, като не е имало никакво течение, което било много рядко. Така екипът е имал възможността да разгледа отломките от различен ъгъл. Това разказа самият Наржоле тогава.

През 2007 г. Пол-Анри Наржоле стана директор на програмата за изследвания на компанията "РМС Титаник/Феникс интернешънъл", която сега е собственик на останките на "Титаник".

Наржоле обаче не ограничи действията си около останките от кораба "Титаник". Той участва и в няколко кампании за издирване на изчезнали кораби, както и в тази за издирването на останките през 2010 г. на самолета Еърбъс A330-203, изчезнал по време на полет от Рио до Париж.

Днес се появи надежда за спасяването на петимата в изчезналия "Титан". Подводен шум, различен от обичайния за океана,  в продължение на часове се чува на равни интервали от 30 минути, открива спасителен екип от Канада.

"Канадски самолет P-3 е засякъл подводни шумове в зоната на издирване. В резултат спасителните екипи са пренасочени в опит да открият произхода на тези звуци. Към момента издирването е без резултат, но продължава", заявиха от Американската брегова охрана.

Американската брегова охрана, канадски, френски и британски експерти са се включили в издирването на подводницата, която в неделя изчезва час и 45 минути след като се спуска към "Титаник".

Операцията е изключително сложна - 20 000 кв. км. беше първоначалната територия, която се претърсваше по вода и въздух.

Връзката с подводния апарат прекъсва малко преди той да достигне до потъналия кораб на дълбочина 3800 метра. В този момент "Титан" се намирал на около 700 км южно от Сейнт Джонс на канадския остров Нюфаундленд.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини