Забранено за AI певци: Наградите "Грами" ще се връчват само на хора

Наградите "Грами" се присъждат от Националната академия за звукозапис на САЩ и могат да се определят, като "музикални оскари". Церемонията по награждаването е пищна, а на нея обикновено присъстват всички известни изпълнители.

През последните месеци изкуственият интелект се доказа и като музикален творец. Той може да пише текст и да имитира неразличимо гласа на всеки един изпълнител. Някои звезди, като Дрейк, се възпротивиха на това. Други, като Граймс, приеха напълно технологичния напредък. Оказа се, че това е създало казус и за наградите "Грами".

"На този етап ще позволим изпращането на музика и съдържание с изкуствен интелект", каза главният изпълнителен директор на Националната академия за звукозапис на САЩ, Харви Мейсън.

"Но наградите "Грами" ще могат да се дават само на хора, които са допринесли креативно в съответните категории", уточни Мейсън.

"Ако има AI глас, който пее песента или AI инструментариум, ще го обмислим", продължи той. "Но в категория, базирана на писане на песни, тя трябва да е написана предимно от човек. Същото важи и за категориите за изпълнение - само човешки изпълнител може да бъде претендент за "Грами".

"AI ще има абсолютно, недвусмислено участие в оформянето на бъдещето на нашата индустрия", каза Мейсън пред Grammys.com. "Така че трябва да започнем да планираме това и да мислим какво означава това за нас... има много неща, които трябва да бъдат разгледани около изкуствения интелект, свързан с нашата индустрия."

Границите за допустимото участие на AI в една песен обаче са малко размити. Засега тя не трябва да е напълно писана или изпята от алгоритъм, но може да съдържа семпли, беквокали или други елементи, генерирани от изкуствен интелект. Това оставя вратичка за промяна на настоящите правила в бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини