Юлската супер Луна ще грее ярко цяла нощ

Юлското пълнолуние ще бъде едно от най-близките до Земята за годината и едно от най-ниско разположените, наблюдавано от северното полукълбо.

Това е и в първата супер луна за годината. Луната не само ще бъде по-близо до Земята, отколкото е обикновено, но за повечето наблюдатели Луната също ще остане по-ниско в небето, отколкото по всяко друго време през тази година.

Обърнатата към Земята страна на Луната ще бъде напълно осветена от Слънцето в понеделник, 3 юли, при изгрева ѝ около 21:30 тази вечер. Тя ще бъде в съзвездие Стрелец и ще изглежда ярка и пълна в нощите до 4 юли. Залезът на Луната е малко преди 5 часа сутринта.

Пълнолунието през юли е е наричана гръмотевична луна, сенна луна, сьомгова луна и малинова луна.

Луната има елиптична орбита спрямо Земята, така че всеки месец има точка на перигей (най-близко разстояние) и апогей (най-далечно разстояние). Средното разстояние на перигея и апогея може да варира съответно от 363 400 до 405 500 километра. Луни, които попадат в рамките на 90% от перигея за даден месец, се квалифицират като суперлуни, според Фред Еспенак, астроном и бивш калкулатор на затъмнения за НАСА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини