Добре дошли в антропоцена

Довиждане, холоцен, добре дошъл, антропоцен, пише АФП.

От 2009 г. геолози работят, за да съберат доказателства за преминаване към нова геоложка епоха, предизвикана от човечеството. Във вторник вечерта те ще обявят на научни конференции в Лил и Берлин мястото, което според тях въплъщава тази трансформация. Съобщението ще бъде крайъгълен камък, но няма да приключи научната авантюра, започната през 2002 г. от Пол Крутцен, носител на Нобелова награда за химия за идентифициране на източниците на разрушаване на озоновия слой. Той  пръв предлага настъпването на "човешка епоха", без да е официално потвърдено от най-високите научни органи.

4,6 милиарда години от историята на Земята са методично разделени на ери, периоди, епохи, векове, за които пише в учебниците. Хронологията е изготвена от Международната комисия по стратиграфия. Сега се намираме ценозойска ера, период кватернер и епоха холоцен.

Именно тази комисия възложи на работната група по антропоцена задачата да отговори де факто на три основни въпроса. Ако след един милион години група извънземни пресеят скалните пластове и седиментите на Земята, ще открият ли достатъчно значима човешка следа, за да заключат, че явно е премината нова геоложка граница? Ако е така, кога и къде на Земята се намират най-ясните доказателства за това?

Отговорът на работната група на първия въпрос e недвусмислен: да, хората са извели планетата от холоцена, започнал преди 11 700 години след няколко ледникови цикъла и са го въвели в "нов свят". 

Следите от човешка дейност - микропластмаса, вечни химически замърсители, инвазивни видове, парникови газове са навсякъде - от планинските върхове до океанските дълбини. И безредието, което предизвикват е голямо - промени в климата, замърсяване, загуба на биоразнообразие.  До точка да бъде нарушено природното равновесие на Земята. 

Според работната група критичната точка е в средата на 20-и век, когато всички показатели за наличие на човешко въздействие в седиментите са се увеличили рязко. Учените наричат това "голямо ускорение". 

Остава да бъде определено емблематичното място, където тази промяна е най-видима. Това може да е езеро, коралов риф, ледено ядро. Избрани са девет обекта в Китай, Канада, Япония и други страни.

Остава една голяма несигурност - дали тази работа ще бъде официално утвърдена от членовете на Международната комисия по стратиграфия, а след това и от Международния съюз на геоложките науки, който се слави като непримирим, когато става въпрос за изменение на Международната хроностратиграфска схема.
Общото мнение е, че това ще бъде много трудно. Някои водещи геолози смятат, че не са изпълнени техническите критерии, за да се определи антропоценът като нова епоха, макар да признават, че през миналия век е настъпил прелом.

Фил Гибард, секретар на Международната комисия по стратиграфия, смята, че терминът "геоложко събитие" би бил по-подходящ.

"Условията, които са предизвикали заледяванията" - поредица от десетина ледникови цикъла през последния милион години, "не са се променили, така че можем да очакваме, че холоценът ще бъде просто още един междуледников период", посочва той през 2022 г.

Привържениците на антропоцена обаче твърдят, че за първи път един вид не само е променил радикално морфологията, химията и биологията на Земята, но и осъзнава, че го е направил. 

Назоваването на епохата ще фокусира човечеството върху бъдещите предизвикателства и ще предизвика това, което Пол Крутцен нарича "промяна на парадигмата в научното мислене".

За Ян Заласевич, председател на работната група, нератифицирането на прехода към антропоцена ще остави впечатлението, че условията на холоцена, които са позволили на човешката цивилизация да процъфти, все още съществуват.

"Ясно е обаче, че това не е така", каза той пред АФП. "Науката се състои в това да установи кое е реално и кое не. А антропоценът е реален".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини