Синове на Арета Франклин се сблъскаха в съдебната зала заради последната воля на певицата

Двама от четиримата синове на покойната американска певица Арета Франклин дадоха противоречащи си показания в съдебната зала в понеделник за последните желания на Кралицата на соул музиката, предаде Асошиейтед прес.

Те свидетелстваха в необичаен съдебен процес, който трябва да определи дали ръкописен документ от 2014 г., намерен във възглавници на дивана й, ще бъде определящ за разпределянето на имущество на Франклин.

Певицата почина през 2018 г. на 76-годишна възраст, но без да остави официално, написано на машина завещание. Пет години по-късно наследството й зависи от съд в предградие на Детройт, след като в дома на Арета Франклин са открити два ръкописни документа.

Въпросът, който трябва да реши съдебно журито, е дали документът от 2014 г. може да се приеме за завещание на базата на законите на Мичиган. Ако е така, то той може да надделее над ръкописно завещание от 2010 г., което е намерено в заключен шкаф в дома й по същото време. По-старата версия обаче е заверена от нотариус и подписана от Франклин. 

Синът Тед Уайт Втори, който е свирил на китара по време на концертите на майка си, подкрепя документа от 2010 г.

"През цялото време, което прекарах в административна работа с нея... всеки друг документ, който тя някога е подписвала, е бил направен по конвенционален и законен начин" и с помощта на адвокат, казва 60-годишният Уайт пред журито.

Той, обаче, призна, че намереното завещание от 2010 г. също е написано от ръката на майка му.

Между документите има разлики, макар че и в двата изглежда се посочва, че четиримата синове на Франклин ще си поделят доходите от музика и авторски права. 

Четири страници от документа от 2014 г. бяха представени на журито. 

В тази версия името на Уайт е заличено като изпълнител на завещанието и на негово място е посочен друг син - Кекалф Франклин. Той и внуците му получават основния дом на майка му в Блумфийлд Хилс, оценен на 1,1 млн. щатски долара при смъртта й, а днес цената му е доста по-висока.

Кекалф Франклин, който е на 53 г., казва, че не смята за необичайно важни документи като завещанието да бъдат открити във всекидневната. 

На въпрос на своя адвокат къде Арета Франклин често е чела пощата си, провеждала важни телефони разговори, подписвала документи и дори спяла, Кекалф Франклин отговори: "на дивана". 

Племенницата на Кралицата на соул музиката Сабрина Оуенс, която е управлява имота веднага след смъртта на Франклин, не се яви в съда в понеделник, но показанията й от официален разпит бяха прочетени на глас. Тя обяснява как е била решена да претърси къщата на Франклин за важни документи.

"Тя използваше кухнята и всекидневната - и това беше всичко", каза Оуенс. "Така че, когато стигнах до дивана, повдигнах  крайната дясна възглавница и там имаше три тетрадки". 

Съдебното журито по-късно днес предстои да изслуша заключителните аргументи.

Последният му счетоводен отчет през март показва, че през предходния 12-месечен период имотите на певицата са имали приходи от 3,9 млн. щатски долара и подобен размер на разходите, включително над 900 000 щатски долара за правни услуги на различни фирми.

Общата стойност на активите е определена на 4,1 млн. долара, предимно парични средства и недвижими имоти. Творческите произведения и интелектуалната собственост на Франклин са подценени само с условна номинална стойност от един щатски долар, отбелязва Асошиейтед пр

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини