8 признака на необичано дете

Никой родител не иска да признае, че не обича детето си. Някои родители обаче наистина не обичат собствените си деца. И няма значение дали тази неприязън е осъзната, или не.

В повечето случаи само погледът към детето е достатъчен, за да се определи дали то е обичано, или не. Белезите, нанесени от безразлични родители, често се четат в очите на децата. Въпреки че е невъзможно да се оправдае липсата на любов към детето, има причини, които понякога наистина водят до отсъствието на тази естествена обич.

Понякога детето е нежелано, а понякога е родено от нелюбим човек. Хората може просто да не са подготвени за ролята на родител или да страдат от лични и непреработени емоционални травми. Ако в сърцето или душата на родителя няма място за детето му, той няма да може да го възпитава и да се грижи за него както трябва. Може да го отблъсне, да бъде постоянно зает или да избягва да изпълнява родителските си задължения.

Каквато и да е причината, децата не разбират защо това се случва. Те виждат връстниците си, окъпани в родителска любов, и се чудят защо това не се случва и при тях. Обикновено детето може да започне да си мисли, че нещо не е наред с него, тъй като родителите му го отблъскват.

Светът е страшно място особено за децата, които не познават семейния уют и сигурност.

Децата се нуждаят от увереност, а безразличните родители просто не могат да им я дадат. Но още по-лошо е, когато последните не осъзнават факта, че не дават на детето си любов. Те могат да се опитат да намерят оправдание или да отрекат случващото се.

Случва се и родителите просто да не искат да "разглезят" детето с любов. Едва ли не тяхната студенина има за цел не да му навреди, а да го направи силно. Пренебрежителното възпитание обаче не помага на децата да станат силни. Напротив, то ги прави неспособни да се справят с емоциите и да изграждат нормални взаимоотношения в бъдеще. Такива деца могат да станат агресивни, да се ядосват за всички неща, които не са получили в детството си.

В някои случаи това се превръща в порочен кръг, в който преживяното страдание води до съзнателно причиняване на болка на околните. Други нелюбящи родители могат да обвинят за всичко самото дете. Те казват, че не могат да се справят с него, или обвиняват децата, че са неуправляеми, и се оплакват, че не знаят какво да правят с тях.

Но същината е, че детето се опитва да привлече внимание. А децата, които жадуват за обич, внимание и любов, се опитват да ги получат по всички възможни начини. Незрелите им умове просто не са в състояние да разберат защо родителите им не ги обичат.

Ако едно дете страда от липса на родителска любов, това ще се изрази по следните начини:

1. Недоверие

Децата може да изпитват затруднения да се доверят на възрастните, защото самата основа на тяхното доверие е била подкопана от собствените им родители. Ето защо сега им е толкова трудно да допуснат когото и да било до сърцето си.

2. Страхове и фобии

Децата, които никога не са били обичани и които са били лишени от чувство за сигурност в собствения си дом, ще израснат несигурни и ще се страхуват от много неща. Те могат да развият страх от тъмното, от животни и от определени ситуации. Това е така, защото не са научени да контролират емоциите си и да се справят с чувствата си. Те се страхуват от всички и от всичко.

3. Гняв и негодувание

Необичаните деца могат да станат озлобени и обидени. Действията им може да са продиктувани от изблици на гняв или негодувание към други деца за това, че са обичани от родителите си.

4. Тревожност

Необичаните деца развиват тревожност, причинена от желанието да се харесат на всички около тях. Те жадуват за любов повече от всичко друго на света и затова в опитите си да направят хората щастливи може да се превърнат в перфекционисти с надеждата, че в крайна сметка ще бъдат обичани. И тъй като никога не са се чувствали обичани, те очакват най-лошото, което само засилва тревожността им.

5. Импулсивност

Децата, израснали в нелюбящо семейство, могат да станат импулсивни и да изпитват трудности да контролират емоциите си. Те ще действат прибързано просто защото не са научени на друго.

6. Проблеми с концентрацията

Детето на безразлични родители може да има проблеми с концентрацията и представянето в училище.

7. Социална изолация

Без родителска любов и внимание децата не развиват адекватни умения за социализация. В резултат на това те могат да се опитат да се изолират или да се скрият от другите хора.

8. Нестабилност

Дете, израснало в семейство на безразлични родители, може хаотично да скача от един интерес към друг, опитвайки се да намери нещо, което да запълни вътрешната му празнота. Това силно затруднява такива деца в много области на живота им.

___________

Всички имаме нужда от любов и внимание. Жадуваме за прегръдки и интимност. Без тази любов психиката ни е поразена от мрак. И трябва да се справяме с резултатите от това поражение до края на живота си.

Без родителска любов детето няма да знае какво е да обичаш друго човешко същество.

Любовта не е бонус, а неразделна част от нашето израстване и развитие, което може да се сравни с храната и водата.

cluber.com.ua

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини