Племенник на Кадиров поема управлението на национализираните активи на "Данон" в Русия

Племенникът на чеченския лидер Рамзан Кадиров - 32-годишният Якуб Закриев, беше назначен за генерален директор на одържавеното преди дни подразделение на френската компания "Данон" (Danone) в Русия, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Според поддържаната от "Интерфакс" корпоративна база данни СПАРК Закриев, който е вицепремиер и земеделски министър на Чечения, е поел поста вчера.

Назначението му беше потвърдено от чеченския министър на националната политика, външните работи и информацията Ахмед Дудаев.

"Избирането му за генерален директор на "Данон" показва, че представителите на екипа на чеченския президент и Герой на Русия Рамзан Ахматович Кадиров са талантливи и успешни мениджъри", написа той в своя "Телеграм" канал. "Той има огромен опит на най-отговорни позиции", допълва Дудаев.

Засега коментар от самия Закриев липсва.

Кадиров, който е близък съратник на Путин, се обръща към Закриев в социалните медии със "скъпи ми племеннико". Якуб е син на Зулай, една от по-големите сестри на Рамзан. Той е учил икономика в Московския държавен университет. Според в. "Ведомости" Закриев е работил на различни позиции в чеченското правителство от 2013 г. насам.

Назначението е поредният знак за размера на промяната на собствеността в Русия, която е в ход след началото на руската инвазия в Украйна, посочва "Ройтерс". При напускането на западните инвеститори държавата получава номинален контрол върху техните активи, но назначените управители всъщност получават пълни права да се разпореждат със собствеността в рамките на военновременната икономика.

"Данон" обяви през октомври, че ще отстъпи контрола върху бизнеса си в Русия, което може да доведе до загуби около 1 милиард евро. Преди броени дни президентът Владимир Путин подписа декрет за одържавяването на активите на френската компания. Това е в унисон с обявената му позиция, че "Русия не се нуждае от Запада и ще разчита на Китай и други партньори".

Близките до Путин Юрий и Михаил Ковалчук вече изразиха интерес да придобият национализираните активи на "Карлсберг" в Русия, чието одържавяване беше обявено заедно с това на "Данон", писа вчера в. "Файненшъл таймс".

Кой е Якуб Закриев

"Ройтерс", позовавайки се на официалната биография на Закриев, предоставена от чеченското правителство, обобщава кой е новият чеченски шеф на "Данон".

Якуб Закриев е роден на 16 октомври 1990 г. в Чечения. Син е на Зулай, една от по-големите сестри на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Учил е във военната школа "Суворов" в Москва, както и икономика в Московския държавен университет.

От 2013 г. досега с известни прекъсвания е заемал редица постове в чеченското правителство, включително заместник-началник на администрацията и на правителството, и на президента на Чечения.

От 2018 г. до 2020 г. е бил кмет на чеченската столица Грозни.

От февруари до ноември 2020 г. е бил началник на администрацията на правителството и на президента на Чечения.

През 2020 г. е назначен за вицепремиер и министър на селското стопанство на Чечения. От понеделник вече не заема втората длъжност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини