БСП праща сигнал до ДАНС за списъка на украинския сайт "Миротворец"

"БСП за България" внася сигнал до ДАНС и иска изслушване на службите в ресорната парламентарна комисия във връзка със сайта "Миротворец". Това обяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група Корнелия Нинова. 

"Минаха няколко дни вече от публикуването на списъка с имена на българи в сайта „Миротворец“. Позицията, която украинското посолство е качила на страницата си, е изключително цинична и неприемлива за нас и категорично настояваме българската държава да направи нещо", заяви Нинова. Тя попита с какво депутатът Кристиан Вигенин, журналисти и другите хора, посочени в този сайт, заплашват националната сигурност на Украйна. По думите й информацията, която е качена там, е пълна с лични данни. „Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна. В кое нормално държавно законодателство по света се призовава към убийство и се качват списъци на хора с лични данни и се разпространява информация да бъдат убивани, където и да ги видите? И във връзка с международното право, което се спазвало от сайта. Това е пълен абсурд“, коментира Нинова. По думите й това не може да продължава така, а и постоянно се попълва списъкът с нови имена на българи. Тя добави, че има страни в света, които са реагирали с искане този сайт да бъде закрит. "Така че, ако обичат, и българската държава, и посланичката, и някакъв контакт да се намери с г-н Зеленски", призова Нинова. 

Депутатът от "БСП за България" Кристиан Вигенин коментира, че не се страхува, а е по-скоро е разочарован и учуден от това, че вече в продължение на два-три дни българската държава не предприема нищо. Едва вчера вечерта на заседание на външната комисия започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена Мария Габриел в комисията и може би представители на службите, добави той.

Настояваме българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са и каква професия имат, да бъдат извадени със съдействието на украинската държава, каза Вигенин. Той коментира, че разбира, че в Украйна се случват ужасни неща, но това не е причина така „на едро“ да се включват по неясни критерии хора, включително с техните лични данни, в сайта. 

По-късно Нинова обясни пред журналисти, че днес е трябвало да има заседание на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, но председателят Даниел Митов не я свика. Събрахме необходимите подписи за извънредна комисия и половин час след приключване на пленарното заседание днес би трябвало Митов да уважи това искане и да свика заседание на комисия, на която да дойдат шефовете на ДАНС, Служба "Военно разузнаване" и НСО да информират депутатите по случая със сайта за предприети мерки и какво от тук нататък смятат да направят, добави Нинова. Тя посочи, че подписите са на двама депутати от „БСП за България“, Атанас Атанасов („Продължаваме промяната – Демократична България“) и двама представители на „Възраждане“.

От Украинското посолство в София заявиха, че дейността на „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини