Испания включи всичките си газови централи заради жегите

Испания се видя принудена да включи всичките си газови централи, за да се справи с нарасналото потребление на ток заради високите температури, предаде агенция Ройтерс, като се позова на промишлената асоциация Седигаз.

Страната, както и редица други, е обхваната от гореща вълна, която тласна температурите над 40 градуса по Целзий. Повишената употреба на климатици доведе до нараснало потребление на електричество.

Във вторник, когато газовите централи произведоха около 30 процента от електричеството в Испания, системният оператор трябваше да прибегне до всички производствени мощности, работещи с природен газ, за да посрещне търсенето, съобщиха вчера от Седигаз.

Тези централи играят важна роля особено вечер, около 22:00 ч., когато потреблението е все още високо, но приносът на соларните мощности е минимален, отбелязва Ройтерс.

Между 1 юни и 19 юли газовите централи са произвели около 22 процента от електричеството в Испания, съобщиха от Седигаз. Миналата година тези централи произведоха почти една четвърт от електричеството в страната. 

Ел Корте Инглес -  една от най-големите търговски вериги в Испания, съобщи по-рано тази седмица, че продажбите на климатици са скочили, както и на охлаждащите постелки за домашни любимци.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини