Окончателно: Народното събрание отне концесията на пристанище "Росенец"

Със 144 гласа "за", 52 "против" парламентът окончателно отне концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" с приемане на второ четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

След гласуването на първо четене, със 136 гласа "за" и 60 "против" парламентът реши веднага да започне обсъждането на второ четене на промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Това стана след като председателстващата заседанието Росица Кирова отказа да изтълкува изказване на Цончо Ганев от „Възраждане“, че от тяхната група ще имат предложения между първо и второ четене и затова искат определен срок между двете четения.

Опитът на Хамид Хамид да започне доклада на второ четене беше възпрепятстван от депутати на „Възраждане“, които обсадиха парламентарната трибуна, в опит да спрат обсъждането на законопроекта. Крясъци, лични нападки и обиди за пореден път блокират работата на парламента.

В кулоарите на Народното събрание последва реакция на "Възраждане" след решението за концесията на пристанище "Росенец" да се разгледа и на второ четене още днес.

"Станахме свидетели на поредното закононарушение. Дори правото на глас го няма вече. Правилникът беше брутално изнасилен, управляващата тройна коалиция чете правилника и законите като дявола Евангелието. Решиха, че могат да гледат на две четения законопроекта. Ще се обърнем към Конституционния съд. Решението минава много експресно. Не можем да направим предложения по текста преди той да е приет на първо четене. Тук беше извършен скрит държавен преврат като беше отхвърлен референдума", заяви Костадин Костадинов.

Ще се водят дела от "Лукойл", че концесионният договор се разваля, за пропуснати ползи, за възстановяване на направените подобрения на порт "Росенец". Ще плащаме ние, а не Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. Това е американска поръчка. Тази компания е регистрирана в Швейцария. "Лукойл" може да работи без проблем в Холандия и Белгия, а в България не може. "Лукойл" няма да загуби. Ще загубим ние, добави още Костадинов.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини