"Опенхаймер" предизвика възмущение в Индия

Сцена в биографичния филм „Опенхаймер“, включваща свещено индуистко писание, предизвика възмущение в Индия, като една националистическа група дори я нарече „язвителна атака срещу индуизма“, съобщи Ройтерс.

В сцената главният герой рецитира стих от поемата „Бхагавад гита“, смятана за най-свещеното от индуистките писания, точно преди полов акт.

Дългоочакваният филм, който излезе в Индия в петък, беше оценен от Централния съвет за сертифициране на филми в страната, който препоръча родителско присъствие за зрители под 12 години.

„Това трябва да бъде разследвано по спешност и замесените трябва да бъдат сурово наказани“, каза националистическата фондация „Спаси културата, спаси Индия“. Критиката на основателя на организацията Удай Махуркар получи 3600 споделяния в Туитър.

„Юнивърсъл Пикчърс Индия“ – местният клон на продуцентската компания, работила по филма, все още е без коментар за ситуацията.

Във филма, режисиран от Кристофър Нолан, актьорът Килиан Мърфи влиза в ролята на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, който ръководи проекта за създаването на атомната бомба по време на Втората световна война.

Печалбите от продукцията в Индия от петък насам възлизат на около 600 милиона рупии (7,33 милиона щатски долара), съобщи днес конгломератът „Уорнър Брос Дискавъри“, който излъчва филма в страната.

Индийските кина, които подобно на международните си конкуренти се стремят да привлекат зрителите към прожекции на живо вместо онлайн услугите за стрийминг, залагат на „Опенхаймер“ и „Барби“, за да увеличат печалбите си, особено след поредица от неуспешни боливудски продукции.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини