Високи стойности на SO2 в Димитровград

От 7 часа сутринта днес стойностите на серен диоксид във въздуха на Димитровград се повишават стремглаво нагоре. Отчетената средночасова стойност към 12 часа днес /26.07.2023г./ е 347,45 ug/m3, при максимално допустима за превишаване на прага от 350 ug/m3.

Ако след покачването на стойностите на серния диоксид, ТЕЦ "Марица 3" е започнал да спира горенето на въглища, се предполага, че нивата за следващия час ще спаднат и централата ще преустанови дейност за няколко дни, както се случва на няколко пъти в последните седмици. Ако не са спрели изгарянето на въглища и посоката на вятъра се запази, можем да очакваме още по-високи стойности на замърсяването, като освен преминаването на средночасовите стойности, ни грози и превишаване на средноденонощните такива, които са от 125 ug/m3 за 24 часа.

 

На 15.07.2023г. отново при вятър от север-североизток, нивата на серен диоксид се повишиха до граничните стойности и тогава централата преустанови работа и нивата на серен диоксид постепенно се нормализираха.

През тази година от централата видимо полагат много усилия, за да не предизвикат превишение на средночасовите стойности на серен диоксид, отчетени от АИС Раковски - Димитровград. Което не означава, че подобрения в централата са я направили по-екологична - самата централа продължава да изпуска неорганизирани емисии от сградата на котелното, тоест продължава да изпуска от там газове, които не преминават през сероочистващата инсталация, при това на ниска височина, което ги прави още по-вредни за района около централата. Трябва да се има в предвид, че качеството на въздуха се анализира само в центъра на Димитровград и когато газовете се носят от въздушните течения в посока околните села и дори град Хасково, няма кой да регистрира замърсяване.

 

По отношение на изпусканите неорганизирани емисии от сградата на котелното, за пореден път е издадено предписание РИОСВ - Хасково за отстраняване на това нарушение на разрешителното за работа на централата и то със завидно дългия период от 1 месец. Това предписание е с краен срок на 12.08.2023г., но вероятно отново няма да бъде изпълнено, за което инспекцията се очаква в някакъв период да наложи финансова санкция, която вероятно ще бъде обжалвана в съда и така това ще се протака месеци на ред, през които сградата ще продължава да пуши и да влияе на въздуха, който се диша в радиус от десетки километри, зависещ само от посоката на вятъра.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини