Трима загинаха при опустошителните горски пожари в Сицилия

Италианският остров Сицилия е засегнат от опустошителни горски пожари, при които загинаха най-малко трима души, предаде Ройтерс. 

В покрайнините на град Палермо са били намерени овъглените тела на двойка на около 70-годишна възраст, чиито дом е бил погълнат от пламъците.

Жена на над 80 години е починала, след като екип на спешна помощ не е успял да стигне до дома ѝ заради пожарите. 

Губернаторът на Палермо Ренато Шифани снощи написа във "Фейсбук", че вчерашният ден е бил един от най-тежките в областта през последните десетилетия. 

Италианската противопожарна служба съобщи, че от неделя до вчера нейни екипи са се борили с близо 1400 пожара, като 640 от тях са били в Сицилия, а 390 – в Калабрия, където огнената стихия е отнела живота на 98-годишен мъж, прикован на легло. 

Все още горят пожари по хълмовете около Палермо, като в потушаването им участват и самолети. От миналия вторник насам най-голямото летище в Сицилия (това в Катания - бел. ред.) е почти изцяло затворено заради пожар, избухнал в сграда на един от терминалите. Летището в Палермо вчера също преустанови работата си за няколко часа заради бушуващ наблизо горски пожар. 

Министърът на гражданската защита Нело Музумечи изрази надежда, че туризмът в засегнатите области няма да пострада от отлив на посетители. "Има такъв риск… и това е разбираемо", каза той пред в. "Стампа".

По-късно днес е насрочено заседание на правителството, на което се очаква в някои провинции да бъде обявено извънредно положение. Предвижда се и въвеждането на специална схема за отпуски на служителите, които са най-силно изложени на топлинната вълна.  

Докато Южна Италия се бори с горските пожари, северната част на страната се съвзема от силни бури, които вчера доведоха до два смъртни случая. Една от жертвите е 16-годишно момиче, което е било смазано от падащо дърво. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини