Водата в океана край Флорида достигна температурата на гореща вана

Температурата на повърхността на океана в района на Флорида Кийс се покачи тази седмица до нива, типични за гореща вана, съобщава Ройтерс. Това се случва на фона на най-новите предупреждения на глобалния мониторинг за опасното въздействие на затоплянето на климата върху водите и свързаните с тях екосистеми по света.

Буй за измерване на температурата на водата, разположен в националния парк Евърглейдс, отчете 38,44 градуса по Целзий в късния следобед в понеделник, съобщиха американските власти. Други водни термометри наблизо също са достигнали 38 градуса, надхвърляйки далеч горната граница от 32 градуса по Целзий, регистрирана през 90-е години.

Нормални температури на водата за района по това време на годината би трябвало да бъдат между 23 и 31 градуса по Целзий според Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), което публикува отчета на Националния център за данни от буйове. Новите показания потвърждават предишни предупреждения за затоплянето на водите в югоизточната част на САЩ и Флорида.

Нарастващата честота и интензивност на тежките метеорологични явления - както на сушата, така и в океаните, е симптом за глобалното затопляне, предизвикано от човека, което подхранва екстремните явления, твърдят експерти, според които сегашните горещини в Южна Флорида ще продължат през целия август.

По-рано този месец Световната метеорологичната организация на ООН (СМО) обяви, че глобалните температури на морето са достигнали рекордни месечни стойности от май насам, което също се дължи отчасти на Ел Ниньо. 

Световната метеорологичната организация и американското Националното управление по изследване на океаните и атмосферата съобщават, че температури като тези в Южна Флорида могат да бъдат смъртоносни за морските обитатели и застрашават океанските екосистеми. Това може да се отрази и на снабдяването на хората с храна и на поминъка на тези, които с прехранват от океана. Рибари от Флорида все по-често свидетелстват за големи количества мъртва риба в мрежите.

NOAA предупреди в началото на този месец, че по-топлата вода около Флорида може да засили тропическите бури и ураганите, които натрупват повече енергия в топлите води. Повишаващите се температури са също така сериозна заплаха за кораловите рифове, предупредиха от агенцията.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини