Полет с дрон над "портата към подземния свят" в Сибир

Местните го наричат Батагайка "портата към подземния свят". Това е най-големият кратер във вечната замръзналост в света - дупка в земята на руския Далечен изток, която се простира на около 1 киломерът.

И докато планетата се затопля, вечната замръзналост на кратера Батагайка се топи.

Учените предупреждават, че феноменът е знак за опасност за това, което предстои.

Кратерът започва да се появява през 60-те години на миналия век в резултат на обезлесяването в района. Обезлесяването довело до загуба на почвен лед, след което земята започва да ерозира.

Оттогава местните жители забелязват бързия му растеж:

„Преди две години ръбът беше на около 20-30 метра от тази пътека. А сега, очевидно, е много по-близо. Обикновено от тази страна се разширява с около 10 метра, а от тази страна с около четири до шест метра всяка година, варира в зависимост от годината", разказва Ерел Стручков, местен жител и изследовател на кратери.

Учените не са сигурни точно колко бързо се разширява кратерът. Но те казват, че Русия се затопля поне 2,5 пъти по-бързо от останалия свят...

Изследователят Никита Тананаев казва, че това ще подхранва допълнително глобалното затопляне.

„Това е знак за опасност, защото това се получава от по-високи температури на въздуха, от затоплящ се климат, от антропогенно въздействие. Така че бих казал, че към бъдещето, с повишаване на температурите, с по-висок антропогенен натиск, ще виждаме все повече и повече от тези формират се мега-срутвания, докато цялата вечна замръзналост изчезне. Което е краен ссценарий, но въпреки това трябва да го кажа", казва Никита Тананаев, водещ изследовател в Института за вечна замръзналост Мелников в Якутск.

Размразяването на вечната замръзналост вече застраши градовете в Северна и Североизточна Русия, като доведе до деформации на пътища, разцепване на къщи и прекъсване на тръбопроводи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини