По-големите пожари в страната вече са овладени, но в Любимец и Дъбовец не са

По-големите пожари в страната вече са овладяни. В момента служителите ни работят по 37 произшествия, в които са ангажирани 186 служители и 65 единици техника. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГД ПБЗН) Александър Джартов. Той пристигна да инспектира борбата с огъня на големия горски пожар край село Дъбовец, община Любимец, където положението още не е под контрол.

По-специфичен пожар има в района на Жабешкото езеро в Пирин. По първоначална информация гори клек, към мястото пътуват колеги, а предполагаема причина за възникването е мълния, посочи Джартов. Локализирани са още пожари в областите Бургас и Пловдив, допълни той.  

Заради над осемте пожара в Хасковска област от вчера регионът е в бедствено положение. Тази сутрин в региона активни бяха три огнища, като това в Дъбовец е най-проблемното.

В сравнение с вчера тук обстановката е по-спокойна заради по-ниските температури, поясни Джартов. По негови думи дошлата на помощ тежка верижна техника ще подпомогне работата на огнеборците. Джартов отправи апел да не се пали огън на открито, тъй като в момента растителността е суха и увери, че службата разполага с достатъчно сили и средства за борба с огнените бедствия.

Директорът на Регионалната дирекция на ПБЗН в Хасково Николай Вълчев посочи, че трудният терен и вятърът е най-голямата предизвикателство при пожара край Дъбовец. Той прогнозира, че едва ли в днешния ден огнището ще може да бъде локализирано.       

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини