Икономист: Размерът на такса смет ще се покачи между 3 и 10 пъти

Промяна в начина за събиране на отпадъците и определянето на такса смет от началото на 2025 г. Тази такса ще се изчислява и всеки ще се плаща на база реалното изхвърлено количество боклук.

Според Емил Георгиев, консултант по кръгова икономика, сегашната система за събиране на такса смет е несправедлива. "Такса смет се определя на база данъчна оценка на вашия имот, но така сам човек, който живее в голям апартамент в центъра ще плаща повече от многодетно семейство. То замърсява много повече, а живее в по-малък апартамент. Бизнесът в момента поема огромната част от таксата. С новия начин на изчисление ще се преосмили начина на управление на отпадъци", заяви той. 

По думите му трети мандат се отлага въвеждането на новата мярка. "Размерът на такса битова смет ще се покачи между 3 и 10 пъти. Никой на избираема длъжност не иска да си го причини. Таксата има три компонента, от които два са пряко свързани с управление на отпадъците - транспортирането и третирането им, а на трето място е чистотата на града. Ако искаме да въведем новия принцип, трябва да има дълбока реформа на сметосъбирането, която включва премахване на анонимността. За зоните с ниско строителство ще има индивидуални контейнери, а за тези с високо - зелени острови с достъп чрез чип", обясни Георгиев.

По-рано Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, обясни изчисляването ще бъде различно за всяко населено място. "Всеки Общински съвет ще разбере различна основа на изчисленията. Хората ще плащат толкова, колкото изхвърлят. От януари 2025 г. ще се изчислява по три начина - с индивидуални торби за домакинствата, в който да слагат отпадъка само от общата си кофа, чрез контейнери и на човек от домакинство. Изчисляването на таксата на база количество е свързано с ефективното въвеждане на разделното събиране. Всеки в домакинството трябва да събира отделно отпадъците, така домакинството ще плаща само за останалото в общата му кофа", обясни тя.

По думите ѝ за еднофамилните сгради ще има индивидуална кофа с чип или ключ. "За големите жилищни блокове има различни решения. Тестват се и в Столична община и Свиленград, това са "зелени острови". Всеки блок ще има заградено пространство с контейнери, той се достъпва с ключ и чип. Ще се вземе общото количество, което генерира блокът и се изчислява пропорционално за всеки живущ в сградата. Няма назакателно-административни разпоредби", заяви Георгиева.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини