Дълготрайни последици за здравето след разрушителните земетресения в Турция

Половин година след опустошителните земетресения в Южна Турция медицинската асоциация в региона предупреждава за дългосрочни вреди върху здравето, съобщава ДПА.

Земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция на 6 февруари т.г., като причини широкомащабни разрушения. Първоначалният трус беше последван от поредица силни вторични трусове. Десетки хиляди хора загинаха, а милиони останаха без дом.

Сега отломките са разчистени в по-голямата си част, но дълготрайните здравословни проблеми продължават, каза пред ДПА Селяхаттин Ментеш, ръководител на медицинската асоциация в южния турски град Адана. Според него особено застрашени са жените и малките деца.

Липсва балансирано хранене, което може да доведе до нарушения в развитието на децата. Бременните жени също са изложени на риск, посочва ръководителят на медицинската асоциация.

"В региона вече са регистрирани голям брой преждевременни раждания и спонтанни аборти", каза Селяхаттин Ментеш. "Трудните операции трябва да се извършват в Адана, а болниците там вече са претоварени", допълни той.

Лекарите отбелязват и увеличаване на случаите на депресия.

"Има много смъртни случаи, хората са загубили всичко и животът, който им е останал, няма какво да им предложи", отбеляза Селяхаттин Ментеш.

Той също така обвини властите, че безконтролно изхвърлят отломки от срутените сгради. Те не знаят дали те съдържат токсини като азбест и дали могат да проникнат в подпочвените води, обърна внимание Ментеш. 

„Ние не знаем какво ще е нивото на заболеваемост от рак на белите дробове след пет или 10 години, както не знаем и как непълноценното хранене ще засегне развитието на децата“, посочва ръководителят на медицинската асоциация в Адана. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини