Тагарев: Некомплектът в Българската армия е около 20%

Некомплектът в Българската армия е около 20%. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като участва в тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” - 2023 на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София.

Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект. Успяхме да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, че тази мярка ще помогне да се повиши интересът към службата в армията, но няма да е достатъчна и трябва да бъде мислено за по-комплексно решение, коментира Тагарев.

Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той.

Ако остане само с това второ удължаване, няма проблем, но не мога да прогнозирам как ще се развият нещата, така Тагарев коментира продължената нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. В тази зона руските кораби блокират трафика на зърно от Украйна към Африка, каза министърът.

Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, обясни Тодор Тагарев и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката.

Тагарев заяви, че към момента не е дискутиран въпросът дали се налага повишаване на готовността на българските въоръжени сили.

По отношение на подготовката за преговори с участието и на Украйна, и на други държави за мир, той подчерта, че всички формати и идеи са интересни.

"Не виждам как може да има мирно решение, при което Украйна да предаде територии на Русия. Самите украинци няма да го приемат това, така че и ние ги поддържаме в тази тяхна позиция“, коментира още министърът на отбраната.

Това, което се дискутира по отношение структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и основните направления за работа, които заложихме в стратегическия преглед 2020 – 2032 в план 2020 – 2026, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него България е адекватна на обстановката.

По отношение на некомплекта адмирал Ефтимов посочи, че винаги разглежда нещата паралелно – модернизация – повишаване на доходите – статут. Само тогава ще можем да направим службата адекватна, каза той. Началникът на отбраната е оптимист, защото има консенсус в държавата по отношение на армията и отбранителните способности.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини