ВАС върна делото за комплексно разрешително на ТЕЦ "Марица-изток 2"

ВАС върна за ново разглеждане делото за комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Става въпрос за определението, с което Административен съд - Стара Загора е отхвърлил жалбата на сдружение „За земята – достъп до правосъдие“ срещу решение от 21.12.2018 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околната среда за актуализиране на комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД.

Първоинстанционният съд е отказал да обсъжда и цени програмата на Община Гълъбово за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми по показател серен диоксид за периода 2019–2023 г. „Актуализация на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в Община Гълъбово е разработена за замърсителите: фини прахови частици (ФПЧ 10 ) и серен диоксид (SO 2 )“. Програмата посочва като основни източници на замърсяване със серен диоксид четирите топлоелектрически централи в района, включително ТЕЦ „Марица-
изток 2“ ЕАД, както и битовото отопление.

Програмата има белезите на общ административен акт и отказът да бъде обсъдена в качеството ѝ на акт, породил правни последици, посочват от ВАС. Оттам допълват, че не са преценени всички обстоятелства от значение за действие и прилагане на програмата, като така е нарушено правото на защита за всяка от страните по спора, включително и във връзка с възможността да ангажират доказателства относно нейното прилагане, действие, изпълнение и др.

Административният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, което следва да бъде санирано при новото разглеждане на спора, посочват от ВАС и допълват, че програмата касае неопределен кръг лица и в нея се съдържат множество мерки за подобряване качеството на въздуха, които следва да се съобразяват с оглед тълкуването, дадено в решението на СЕС.

Съдът на ЕС не взима решение, което да има практически ефект в България, но дава насоки на българския съд как да интерпретира правото и как да отсъди по същество, коментира за БТА Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс" – България, по чиято жалба е заведено делото. Има програма за качеството на въздуха, която изисква по-строги мерки да се взимат от страна на тецовете в региона, които кумулативно замърсяват, обясни още Антонова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини