Стажът за пенсия поскъпна с 10%

От днес поскъпва стажът за пенсия, който хората могат да си купят. Това следва от публикуването днес в ”Държавен вестник” на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г., напомня БНР.

В нормативния акт се предвижда увеличаване минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, по който се изчислява и "цената" на осигурителния стаж.

От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се се повишава от 710 на 780 лв. и се изравнява с минималната работна заплата за годината.
Вноската по принцип се изчислява като 19.8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 г. Купилите стаж тази и миналата година плащаха 140.58 лв. за месец, а от днес ще трябва да внасят по 154.44 лв. или увеличението е с близо 10 на сто.


За да се пенсионират през тази година хората трябва да са изпълнили две условия. Мъжете придобиват право на пенсия при навършени 64 години и 6 месеца и осигурителен стаж от 39 години и 4 месеца. Жените трябва да са навършили 62 г. и да са се осигурявали в продължение на 36 години и 4 месеца. Ако второто условие не е изпълнено - поради следване, болест или продължителна безработица, например, Кодексът за социално осигуряване дава възможност стажът за недостигащите месеци да бъде "купен" с вноски.

Данните на Националния осигурителен институт показват, че в последните години от тази възможност се възползват по около 4 хил. души годишно.

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини